Un home al volant se sent marejat, i al cercle, un pot amb pastilles

SOCIETAT

Advertiment de la DGT: 5 fàrmacs comuns que poden produir marejos al volant

La DGT avisa els conductors que segueixen algun tipus de tractament i que puguin veure minvades les seves facultats

La Direcció General de Trànsit (DGT) acaba de fer una advertència. El seu missatge va dirigit a totes aquelles persones que prenen algun tipus de medicina que pugui minvar les facultats al volant. Sobretot incideixen en aquells medicaments que arriben a provocar marejos.

Es calcula que a Espanya, al voltant de 4,1 milions de conductors superen els 65 anys. En general aquest grup de població queda més exposat a possibles malalties i patologies. El que es tradueix alhora en un consum més gran de medicaments.

Alguns, com recull la DGT, poden arribar a resultar perjudicials per als conductors. Principalment pels efectes secundaris, que donarien lloc a marejos i a somnolència

L'organisme estatal ha elaborat una guia amb aquestes cinc medicines que caldria evitar a l'hora de posar-se al volant. Es tracten dels analgèsics per al dolor, antidepressius per als nervis i l'insomni, vasodilatadors, antidiabètics i antidepressius per a la circulació i la tensió. A aquesta llista de la DGT també se'ls podrien unir els medicaments anticonvulsius.

És especialment important revisar el prospecte de les medicines abans de seguir un tractament. N'hi ha que poden afectar de manera molt negativa la nostra conducció, tal com afirma la DGT. Sobretot quan provoquin fatiga, son, eufòria, visió borrosa o altres símptomes que afectin l'atenció.

La DGT aclareix les malalties que us faran perdre el carnet de conduir

La DGT es proposa reduir les dades de sinistralitat a les carreteres espanyoles. Fa uns mesos avisava de les malalties per les quals es podria perdre el carnet de conduir.

Aquells que les pateixin tampoc no podran renovar el permís, llevat que disposin d'un informe mèdic que confirmi la seva capacitat per conduir, segons la normativa de la DGT.

Cal diferenciar entre nou categories de malalties:

  • Digestives: trasplantament renal i nefropatia amb diàlisi.
  • Neurològiques: epilèpsia, crisi o pèrdua de consciència i accident isquèmic transitori.
  • Respiratòries: apnea del son i dispnea permanent en repòs o d'esforç lleu.
  • Vasculars: dissecció i aneurisme de grans gots.
  • Oncològiques: trastorns oncohemàtics i malalties oncològiques.
  • Psiquiàtriques: demència i trastorn d'ansietat, trastorn de personalitat, depressió, trastorn del son, trastorn obsessivocompulsiu, dependència de l'alcohol i drogues i TDH.
  • Endocrines: hipotiroïdisme i paratiroide i diabetis.
  • Cardíaques: arrítmies, infart agut de miocardi, portadors de pròtesis valvulars, portadors de marcapassos i portadors de desfibril·lador automàtic.
  • Malalties cròniques i degeneratives: alzheimer, esclerosi lateral amiotròfica, tremolor essencial, distròfia muscular, osteoporosi, parkinson i artritis reumatoide.