Imatge de fons d´un matrimoni amb gest de preocupació i amb una calculadora i papers i una altra imatge d´una mà amb un grapat de bitllets d´euros
SOCIETAT

El descuit amb la Seguretat Social que et sortirà car: multa de fins a 625 euros

El ciutadà ha de comunicar a la Seguretat Social qualsevol canvi rellevant en la seva situació com a contribuent

La Seguretat Social és una institució fonamental a Espanya. Tot i això, molts ciutadans desconeixen les obligacions que tenen amb aquest organisme. Un dels errors més comuns és no comunicar el canvi de domicili.

Aquesta distracció pot sortir molt cara, ja que la multa per no informar correctament pot arribar als 625 euros. La Seguretat Social necessita tenir les teves dades actualitzades per poder enviar-te notificacions importants. Aquestes comunicacions poden incloure informació sobre prestacions, pensions i altres beneficis.

Muntatge amb una imatge de fons d'un edifici de la Seguretat Social i un home espantat

Si no tenen constància de la teva nova adreça, podries perdre informació crucial. A més, la manca de comunicació es pot interpretar com una manca de col·laboració amb l'Administració.

Quina és la multa per no comunicar el canvi de domicili?

La multa per no informar la Seguretat Social sobre un canvi de domicili pot variar. Es considera una infracció lleu i les sancions en aquest sentit van des dels 60 fins als 625 euros, recull La Nueva España. La quantia exacta dependrà de la gravetat de la infracció i de si és una reincidència.

Però no només el canvi de domicili pot comportar una multa. Hi ha altres motius pels quals la Seguretat Social pot sancionar:

- No comunicar canvis en la situació laboral: Si canvies de feina o et quedes a l'atur, has d'informar la Seguretat Social. No fer-ho pot resultar en una multa.

- No informar sobre canvis en la situació familiar: Si et cases, et divorcies, o tens fills, també ho has de comunicar. Aquests canvis poden afectar les teves prestacions i beneficis.

- No pagar les cotitzacions: Si ets autònom o empresari, t'has d'assegurar de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social. No fer-ho pot resultar en sancions econòmiques i legals.

- Frau o engany: Intentar enganyar la Seguretat Social. Per exemple, per rebre prestacions a què no tens dret, pot donar lloc a multes molt més elevades i fins i tot en penes de presó.

Imatge de fons duna persona amb un ordinador portàtil i una altra imatge duna pantalla de la carpeta ciutadana

Com evitar les multes?

Per evitar aquestes multes, és fonamental mantenir les teves dades actualitzades. Revisa les teves dades regularment. Serà tan senzill com accedir al teu perfil a la web de la Seguretat Social i assegurar-te que tota la informació és correcta.

Si canvies de domicili, feina, o situació familiar, informa la Seguretat Social com més aviat millor. En cas que hi hagi dubtes sobre les teves obligacions, consulta amb un assessor laboral o un advocat especialitzat.

No comunicar el canvi de domicili a la Seguretat Social et pot sortir car. La multa pot arribar fins als 625 euros i no és l'única a què et podries enfrontar. En situacions més greus fins i tot es podria contemplar la pèrdua de l'ajuda que s'estigui percebent.

Mantenir les dades actualitzades és una responsabilitat que no has de prendre a la lleugera. Així evitaràs problemes i t'asseguraràs de rebre totes les notificacions i beneficis a què tens dret.

➡️ Societat

Més notícies: