Primer pla en blanc i negre de Santa Teresa de Portugal
SOCIETAT

Santoral d'avui, dilluns 17 de juny del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dilluns, 17 de juny de 2024, el Santoral de l'Església Catòlica recorda una reina consort de Lleó

Aquest dilluns, el Santoral de l'Església Catòlica recorda una dona que va ser reina de Lleó i després monja cistercenca. Va ser un exemple de docilitat, humilitat, pregària i servei.

Qui va ser Santa Teresa de Portugal, la santa més important del dilluns, 17 de juny?

El Santoral de l'Església Catòlica recorda avui especialment Santa Teresa de Portugal, que va néixer a Coïmbra, Portugal, l'any 1176. Es va casar amb el seu cosí carnal, Alfons IX de Lleó, i d'aquesta unió van néixer tres fills: Sancha, Ferran i Dolça de Lleó. El seu matrimoni va ser declarat nul el 1196 pel papa Celestí III per raons de parentiu.

En tornar a Portugal, Teresa va descobrir a Lorvâo, on tenia propietats, un monestir de benedictins amb molt pocs monjos. Aquests, per negligència, havien abandonat les seves regles.

En conseqüència, Teresa va fer retirar els frares i al seu lloc, va posar una comunitat de monges de la regla del Cister. Teresa va reparar i va ampliar l'edifici per acomodar 300 monges i va reconstruir l'església.

Després de dos intents fallits de matrimoni amb Enric I de Castella i Joan de Brienne, va decidir lliurar la seva vida a Déu. Va passar a ser monja al monestir cistercenc que va fundar la seva mare a Villabuena del Bierzo.

Teresa és un nom femení d'origen grec, que significa 'estiu' o 'collir'. Actualment, a Espanya unes 107.840 dones reben aquest nom.

Sant Albert Chmielowski

Sant Albert Chmielowski va ser un religiós polonès que va viure al segle XIX. Cèlebre pintor, es va lliurar als pobres procurant ser bo amb tots. Va fundar les Congregacions de Germans i Germanes de la Tercera Ordre Regular de San Francisco, serfs dels pobres.

Primer pla a color de Sant Albert Chmielowski amb un nen

Beat Pere Gambacorta

El beat Pere Gambacorta va ser un religiós italià del segle XIV. Fundador de l'Ordre d'Eremites de Sant Jeroni, els primers religiosos del qual van ser antics lladres que ell mateix havia convertit.

Primer pla a color del Beat Pedro Gambacorta

Altres Sants: el Santoral complet del dilluns 17 de juny

El Santoral de l'Església Catòlica, aquest dilluns 17 de juny, a més, recorda aquests sants i beats:

  • Sant Isaure
  • Sant Ranier de Pisa
  • Sant Avito d'Orleans
  • Sant Gondulf de Bourges
  • Sant Herveu
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: