Imatge detall d'una jaqueta dels Mossos d'Esquadra
POLÍTICA

Un de cada tres mossos pateix depressió, estrès o ansietat

Es posen xifres a 'l'estrès policial' que viuen els Mossos d'Esquadra i els sindicats adverteixen al pròxim Govern

Un grup d'universitats, fundacions i sindicats policials han col·laborat per fer un estudi acadèmic sobre la prevalença de malestar mental i emocional entre els agents dels Mossos d'Esquadra. "Els resultats obtinguts demostren una situació enormement preocupant i gens positiva en favor del servei de seguretat pública de Catalunya", ha dit el sindicat SME-FEPOL a través de la seva pàgina web.

Dades a tenir molt en compte

El que és nou d'aquest estudi és que inclou una eina d'avaluació psicològica dissenyada per mesurar "l'estrès policial". És a dir, l'impacte psicològic que té una feina professional tan particular com la dels agents. Els resultats apunten a un seriós malestar psíquic i emocional entre una part important del cos.

El 34,91% dels agents presenten algun tipus de simptomatologia depressiva en algun dels quatre graus contemplats: lleu, moderada, severa o extremadament severa. Així mateix, un 33,15% tenen símptomes propis de l'ansietat i gairebé un 40% tenen estrès en qualsevol dels graus d'intensitat.

"Segons l’estudi, com a principals causes generadores d’estrès tindríem la manca de personal, la falta de mitjans, l’excés de burocràcia o tràmits burocràtics, la falta de formació, el repartiment desigual de les responsabilitats laborals o l’excés de tasques administratives", assenyala el sindicat en el comunicat. En alguna ocasió, ja han denunciat la manca de mitjans bàsics per a la tasca dels agents en benefici del criteri pressupostari.

Exigeixen resposta dels responsables polítics

El sindicat també apunta motius polítics i de gestió. Assenyalen, per exemple, “els canvis constants en la política o en la legislació” com un dels factors coadjuvants d'aquesta situació. Per tot això, diuen tenir una “preocupació enorme” per aquesta situació i per la manca de recursos per fer-hi front.

Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

Sobre això, apunten directament els responsables polítics i el Parlament per preguntar-se si algú té en compte aquesta realitat. "Què pensa fer el Departament d’Interior i quin és el seu grau de responsabilitat, quan queden acreditats els motius de l’actual salut mental dels mossos i de les mosses d’esquadra? Què pensa fer el Govern de la Generalitat amb les dades que avui es posen sobre la taula?”

Finalment, adverteixen que el pròxim Govern de la Generalitat no ha d'oblidar “el fenomen més lesiu per al nostre col·lectiu professional: el suïcidi”.

➡️ Política

Més notícies: