Imatge de fons d'una persona treballant en un magatzem, amb una altra d'una mà amb bitllets
SOCIETAT

El que cobraries de més a l'any si puja el salari mínim

Els empresaris proposen apujar l'SMI un 3% el 2024 i un altre el 2025 després de conèixer les primeres intencions del Govern

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) actual al nostre país és de 1080 € mensuals. Aquest dimarts, Yolanda Díaz, renovava la seva cartera com a ministra de Treball i Economia Social i revelava quina seria la seva primera fita després de la investidura del Gobierno.

L'objectiu de la vicepresidenta segona del Gobierno és pujar l'SMI per al 2024. Si s'executa aquesta pujada, marcada per l'evolució dels salaris i la inflació, deixaria els salaris més modestos en un mínim de 1.117 euros bruts al mes.

El cost de la vida ha pujat notablement i, segons el panell de Funcas, aquest any finalitzarà amb un augment de preus, és a dir, de la inflació, sobre el 3,7%. A més, també s'estan incrementant els salaris per conveni després de l'acord de negociació col·lectiva entre patronals i sindicats del 2023.

Yolanda Díaz té un objectiu clar després de la investidura: pujar l'SMI el 2024

Yolanda Díaz desitja que l'SMI es mantingui al 60% del salari mitjà al nostre país, per la qual cosa hauria de pujar un 3,5%, cosa que és equivalent, 37,8 € al mes. Estaríem parlant que des dels 15.120€ bruts del SMI anuals arribaríem als 15.649€, concretament 529€ més a l'any. Seria un nou desemborsament extra per a milers d'empresaris que veuen com des de fa uns anys cada treballador costa una mica més a l'empresa.

De fet, molts empresaris ja estan alertant que una nova pujada de salaris podria ser perjudicial per a milers d'empreses. Cosa que, afirmen, podria acabar afectant l'economia general. Es podria acabar traduint en menys contractacions o més contractacions irregulars o a temps parcial.

Pujada del Salari Mínim Interprofessional proposada per Yolanda Díaz

SMI ACTUALSMI SUGGERIT PER AL 2024PUJADA
15.210 € anuals15.649 € anuals529 € anuals
1.080 € mensuals1117 € mensuals37 € mensuals

Qui ha reaccionat a aquest gran objectiu de Yolanda Díaz, ha estat la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE). Aquest dimecres proposava pujar l'SMI en un 3% fins als 1112,40 € en 14 pagues el 2024. Aquesta xifra prové de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) pactat amb els sindicats el maig del present any.

Aquest dimarts es reunia la junta directiva de la CEOE i així explicaven la proposta en un comunicat contundent. "Les organitzacions empresarials consideren adequada aquesta proposta per intentar mantenir una correlació entre l'evolució de l'SMI i la de la resta de salaris. Aquells que es pacten en el marc de la negociació col·lectiva", lliscaven els empresaris.

La CEOE s'avança al Govern i vol pujar l'SMI fins a 1.145 euros el 2025

Alhora, la CEOE proposarà una nova revaloració del 3% per al 2025, que aconseguiria un SMI de 1145,77 € al mes. Això sí, l'AENEC gestiona que hi hagi un increment extra si la inflació supera el 3%. A través d'aquest comunicat, la CEOE indica que la pujada salarial suggerida sobrepassa el 2%, aquesta s'aplica als funcionaris per a l'any que ve.

Pujada del Salari Mínim Interprofessional proposada per la CEOE

SMI ACTUAL

SMI PER AL 2024

SMI PER AL 2025

15.210 € anuals

15.573,6 € anuals

16.040,78 € anuals

1.080 € mensuals

1.112,40 € mensuals

1.145,77 € mensuals

"En la seva proposta, les organitzacions empresarials tenen en compte les variables previstes a l'article 27.1 de l'Estatut dels Treballadors. Són l'IPC, la productivitat nacional, l'increment de la participació del treball a la renda nacional i la conjuntura econòmica".

En pocs dies, començaran les reunions del Gobierno amb la CEOE i els sindicats. Aquests darrers demanen que l'SMI es mantingui per sobre del 60% del salari mitjà i ho justifiquen després de la recomanació de la Carta Social Europea. Recordem que fa un any, la patronal no va veure amb bons ulls aquesta pujada que finalment va implantar el Govern d'un 8% fins a arribar als 1080 € actuals de l'SMI.