Soc nutricionista i tinc una bona raó per evitar els productes light gairebé sempre
Light i saludable no és el mateix. Com a nutricionista em trobo moltíssima gent que està convençuda de menjar bé només per escollir aquest tipus de productes, encara que la realitat és diferent
Moltes vegades caiem en el parany de l'etiquetatge d'aliments. Solem associar la paraula light amb aliments més saludables, però la realitat és força diferent. Per evitar confusions, és fonamental saber llegir les etiquetes dels aliments per no caure en aquest tipus de confusions.
Què és realment un aliment light?
Un aliment light, segons la legislació, és aquell al qual han reduït les calories un 30% o el contingut d'un o més nutrients, respecte al producte “no light ”. Per exemple, unes patates fregides light portaran els mateixos ingredients, però amb un 30% menys de greix, és a dir, d'oli.
Aleshores, puc menjar patates fregides light perquè són més sanes? Pots menjar-les, però no pensant que són més sanes, ja que els seus ingredients continuen sent dolents.
El seu contingut calòric serà inferior, ja que tenen un 30% menys d'oli, però per compensar-ho us afegiran additius i potenciadors de sabor, els quals són perjudicials per a la salut.
El mateix passa amb les salses, com la maionesa o el quètxup. Ja partim de la base que són productes ultraprocessats, amb ingredients de mala qualitat i amb poc interès nutricional.
Podem fer-los servir ocasionalment, és clar que sí, però no té sentit comprar la versió light (que a més normalment és més cara) pensant que així estarem menjant més saludable.
Quines alternatives d'aperitius sans tinc?
Com sempre dic, en aquesta vida cal menjar de tot, en la mesura justa. No t'estic dient que, ocasionalment, no puguis picar unes patates, siguin la versió clàssica o la light. Ara bé, sempre recomano escollir opcions més saludables, i que a més a més ens proporcionaran molts més beneficis.
Una molt bona opció són els cruditès de pastanaga, l'api, els fruits secs o els xips de patata o moniato, això sí, fets al forn. Si et ve de gust una mica més elaborat hi ha infinitat d'opcions: cogombres, hummus, edamame, musclos.
Refrescs light, sí o no?
Amb els refrescos light (o zero) passa una cosa semblant. El que solen fer les marques és baixar-ne el contingut en sucre, però el substitueixen per edulcorants perquè estigui igualment bo. D'aquests edulcorants tampoc no cal abusar, per la qual cosa potser el seu consum deu ser de forma ocasional.
Així, si un dia especial volem anar a prendre un refresc acompanyat d'unes patates, ho podem fer tranquil·lament, però sabent que la clau està en l'equilibri i que això com he dit és el que és, és a dir, un extra.
Més notícies: