Pedro Sánchez i Míriam Nogueras donant-se la mà i mirant-se fixament
POLÍTICA

Junts ja pacta amb el PSC després de la investidura de Sánchez

Condemnats a entendre's?

La inclusió de Junts en allò que anomenen “el marc constitucional” ja s'està produint. Encara que sigui a nivell local - al municipi de Mollerusa -, Junts ha entrat en un consistori on hi ha el PSC. Amb la incorporació de Junts, l'ajuntament deixarà d'estar en minoria i passarà a ser un tripartit.

De la (auto)marginació a participar

El que ha caracteritzat Junts durant les legislatures passades ha estat la seva marginació voluntària. Cosa que el president Sánchez els va retreure més d'una vegada, assenyalant-los que la seva manera de fer política era inútil.

Però aquest era el compàs que tocava ballar a la dreta nacionalista catalana. Compàs que estava marcat per Puigdemont i la política de que, als partits de l'1-O, ni aigua. Però tot va canviar amb les eleccions del 23-J, que van donar a Junts la clau del govern i l'oportunitat de tornar-hi a participar.

I això, és clar, no es pot fer si no és en detriment del relat: i un partit canvia de relat a poc a poc, sense que sigui gaire evident. Per això, del tancament absolut han passat a pactar amb el PSOE, encara que després afegeixin allò de que no és un partit de fiar.

Amb aquests vímets, hi ha la hipòtesi que part d'aquesta estratègia passi per petits simulacres com el de Mollerusa. En definitiva, llimar asprors i deixar que els ciutadans ho vagin digerint.

El cas de Mollerusa: irrellevant però significatiu

El cas de localitats com aquesta és especialment adequat per a maniobres d'aquesta classe. Fins a la inclusió de Junts, l'ajuntament el conformaven el PSC, amb 2 diputats, i un partit local (Mollerusa Primer), amb 4. Amb la qual cosa no és un cas flagrant en què, per exemple, el PSC portés la veu cantant .

Encara que no és menys cert que, hi hagi maniobres o no, els ajuntaments se solen regir per lògiques diferents i en ocasions pintoresques. Però, sigui com sigui, no és desgavellat pensar que Junts i el PSC lubriquen la seva aliança de conveniència amb casos com aquest.