Muntatge amb un tortell de Reis en una taula de Nadal i uns torrons
SOCIETAT

La por a l'alimentació per Nadal: He de privar-me dels menjars si estic a dieta?

Soc nutricionista i vinc a explicar-te com pots passar les festes nadalenques de forma saludable i sense notar-ho a la teva dieta

De vegades sembla que Nadal sigui l'esdeveniment més gran de l'any, el que farà que perdem tot el que hem aconseguit fins ara i que faci que la bàscula ni ens reconegui. Però, escolta… ¡Tranquil·litat! Vinc a portar-vos un missatge de calma que segur que serveix d'ajuda a més d'un.

Nadal és una època d'excessos, però només dura uns dies

I sí, ho podem dir amb la boca ben oberta. Ens excedim a menjar, en dolços, en alcohol i en cantar nadales, però per això només són uns dies i no els 365 de l'any.

Primer, quan anem a comprar, és millor portar una llista amb els ingredients necessaris. Si no, ja us explico el que passarà: ens anirem encegant d'oferta en oferta, del que ens colen pels altaveus del supermercat, i acabarem amb el carro ple de coses que no sabem ni com hi han aparegut.

Marisc i colesterol… Està permès o no?

Normalment, el marisc sol ser un dels entrants estrella per Nadal, però ja us puc dir que farà més mal a la vostra butxaca que als nivells de colesterol. Aquells amb més contingut en colesterol són: crustacis (llagostins, gambes), cefalòpodes (calamar) i mol·luscs (caragol).

Però per sort, gran part del colesterol dels crustacis és al cap, així que ens ho podrem evitar si no les xuclem. No tot és dolent del marisc: el seu greix és més que bo, ja que conté Omega 3, així que ens podem treure una mica la por al marisc.

Alcohol i la seva temuda ressaca

Cal ser realistes i conscients que són celebracions en què possiblement t'inflaràs a brindar i acabis barrejant begudes alcohòliques. Però no, cal saber que un dels grans mites és que la ressaca és pitjor si barregem.

El que fa que tinguem ressaca és la suma, ja que si anem comptant totes les copetes que ens omplim, la quantitat sol ser força elevada.

Només us puc dir que les begudes fermentades com rom o whisky poden donar més ressaca que les blanques com el vodka o la ginebra, ja que en la seva fermentació apareixen substàncies que poden potenciar el mal de cap.

I compte, perquè si els teus nivells de colesterol són alts, l'alcohol no ajudarà per res al teu fetge. El millor, evidentment, és beure només aigua, però si vols permetre't el caprici de brindar, fes-ho amb moderació.

Equilibri, la clau per a l'èxit

Compra conscientment, menja sabent què menges i, si ets dels que prefereix qualsevol beguda abans que l'aigua, que sàpigues que possiblement hauràs d'enfrontar-te a la ressaca matinera.