Quant cobra un capellà a Espanya i qui li paga el sou el 2024?
El salari que perceben els membres de l'Església catòlica sempre ha despertat molta curiositat entre els ciutadans
El salari dels capellans i altres membres de l'Església catòlica sempre ha estat objecte de curiositat. Els ciutadans senten cert interès per conèixer quants diners poden arribar a guanyar. Aquesta qüestió adquireix més rellevància sobretot en períodes en què s'aproxima la campanya de la renda.
I és que a la declaració de l'IRPF trobem una casella que en el cas de marcar-la ens permetria destinar un 0,7% a l'església. En general, l'entitat eclesiàstica publica cada any els seus comptes, detallant els diners que es destinen als sous del personal.
Per conèixer el salari de cures i bisbes és possible recórrer a la memòria de la Conferència Episcopal. S'hi indica que 2.331.938 euros es van destinar a cobrir les nòmines dels bisbes. En dividir aquesta quantitat entre 116 bisbes, el resultat serà de 1.325 euros mensuals.
En el cas dels sacerdots, com recull el diari As, els seus emoluments serien inferiors, ajustant-se pràcticament al Salari Mínim Interprofessional.
L'Arxidiòcesi de Sevilla va publicar fa uns quants mesos el sou dels capellans i alts càrrecs de l'Església en aquesta província. Segons aquesta informació, de la qual es fa ressò Infobae, l'Arquebisbe i el bisbe auxiliar ingressarien 1.258 euros cadascun.
Pel que fa al salari dels sacerdots, després de la darrera actualització, la nòmina se'ls queda en 900 euros bruts al mes. Cal dir, però, que el sou d'alguns d'aquests professionals també serveix per cobrir part de les despeses del culte. En parròquies on els comptes no són gaire sòlids, no els queda més remei que afrontar desemborsaments corrents del temple.
El sou dels capellans ronda els 1.000 euros
El personal eclesiàstic acostuma a cobrar entre 900 i 1.300 euros mensuals, tot depenent del rang que ocupin. Els capellans s'han de conformar amb quantitats que ronden entre els 900 i els 1.000 euros.
També sorgeixen dubtes sobre la procedència dels diners amb què se sufraguen les despeses de la plantilla de l'Església catòlica. La major part de finançament de les diòcesis provenen d'aportacions directes i voluntàries. La contribució de la renda, per la seva banda, representa al voltant del 25% dels ingressos.
A la web de XTantos, que dona a conèixer el sistema d'assignació tributària de l'església, n'ofereixen més detalls. Expliquen que el finançament "s'aconsegueix gràcies al Fons Comú Interdiocesà". A través d'ell es distribueixen "solidàriament els diners de la casella de l'Església a la declaració ".
Més notícies: