El canvi que ha anunciat la Seguretat Social amb l'Ingrés Mínim Vital el 2024
El Govern està disposat a traspassar l'Ingrés Mínim Vital a les comunitats autònomes que així ho sol·licitin
La Seguretat Social té previst emprendre una important variació el 2024 que afectarà l'Ingrés Mínim Vital. En principi, aquesta modificació no hauria d'influir sobre els beneficiaris, encara que sí sobre la gestió i el control.
El Govern té previst negociar el traspàs de l'esmentada ajuda a les comunitats que així ho reclamin. D'aquesta manera es continuaria el camí iniciat pel País Basc i Navarra, que ja l'administren des de fa més d'un any.
Darrere d'aquesta concessió de l'Ingrés Mínim Vital a les comunitats, hi ha motiu d'operativitat. I és que són els serveis socials regionals i locals els que tenen més coneixement de les necessitats de la seva població més vulnerable.
Fins ara, la Seguretat Social s'havia trobat amb un contratemps seriós. Era la seva incapacitat per arribar als beneficiaris potencials de l'ingrés mínim. Molta gent que reunia els requisits no ho demanava per desconeixement o per temor a la regularització. Cal no oblidar que el cobrament d'aquesta ajuda obliga a la presentació de la declaració de la renda.
El traspàs de l'Ingrés Mínim Vital forma part de les cessions pactades
Però, més enllà del sentit operatiu que implica la concessió de l'Ingrés Mínim Vital a les comunitats, també cal abordar una qüestió política. Aquesta decisió també forma part de les cessions pactades amb els partits que van sustentar la investidura de Pedro Sánchez.
D'alguna manera, aquesta mesura busca apaivagar els ànims entre alguns presidents autonòmics. Durant les darreres setmanes havien mostrat el seu malestar pels beneficis facilitats a alguns territoris.
Al País Basc, per exemple, es treballa amb el traspàs de la gestió econòmica de la Seguretat Social. Per part seva, amb Catalunya, ja es va arrencar el compromís fa unes jornades per traspassar l'Ingrés Mínim Vital.
L'Ingrés Mínim Vital, en funcionament des del 2020
L'Ingrés Mínim Vital es va posar en marxa l'estiu del 2020, arran que esclatés la pandèmia. En aquell moment, el departament que dirigia José Luis Escrivá va mostrar la seva preocupació pel risc que implicava concedir aquesta ajuda a les autonomies.
Es va pensar en aquest subsidi com un substitutiu de les històriques rendes vitals d'inserció que manejaven les mateixes comunitats. Van comprovar que hi havia molta desigualtat entre les diferents regions. Tant als nivells de cobertura com a les quantitats d'accés.
Per això van decidir equiparar l'esquema d'ajudes. Per tant, es van decantar per fixar unes quanties segons la càrrega familiar i que variaria segons la situació patrimonial del beneficiari.
Més notícies: