Raïms en cap d'any
SOCIETAT

Els 6 motius pels quals has de prendre raïm la nit de Cap d'Any: t'ho diu una experta

Com a nutricionista, vull que coneguis els beneficis del raïm en vigílies de final d'any i et beneficiïs de totes les seves propietats

Estem a les portes de celebrar Cap d'Any i segur que a moltes llars ja està tot ben planificat perquè aquesta nit no falti de res a la nostra taula, i encara menys el raïm.

I jo, com a nutricionista, no puc deixar escapar l'oportunitat de mostrar-te els beneficis que conté aquesta fruita en vigílies de l'última nit de l'any.

6 raons per les quals has de prendre raïm per Cap d'Any, i sempre

Pel que fa a la composició nutricional, el raïm pot variar lleugerament, siguin verds o negres. Però ara anem al que ens concerneix, aquí tens sis motius pels quals hauries d'incloure el raïm a la teva dieta:

  1. Són una gran font de vitamines i minerals. Especialment vitamina C, àcid fòlic, vitamina B6, potassi, ferro, calci, fòsfor i magnesi… entre d'altres.
  2. Tenen propietats antioxidants, antiinflamatòries i anticancerígenes gràcies al resveratrol i als seus compostos fenòlics com els antocians, flavonoides i tanins.
  3. Ajuden el trànsit intestinal, pel seu alt contingut en fibra.
  4. Redueixen el risc de patir malalties cardiovasculars.
  5. Prevenen l'osteoporosi.
  6. Tenen més d'un 80% d'aigua, cosa que converteix en una fruita depurativa.

Com podem trobar el raïm al mercat?

Els raïms, des de fa anys, els podem trobar a diferents supermercats, en llaunes individuals de 12 raïms ja preparats per prendre, sense llavors ni pell.

O també podem trobar-les com tota la vida s'ha venut, preparats per vendre'ls a granel. Nutricionalment la millor opció és comprar una rama de raïm i preparar-los a casa.

Sí, d'aquesta manera és possible que porti més feina preparar-la si ets dels que li treuen la pell i les llavors. Però per ser sincers, ens assegurem de prendre la fruita amb les propietats naturals sense sucres ni additius afegits.

Ja que moltes d'aquestes llaunes, no totes, porten sucres afegits com a tal o com a xarop de glucosa i fructosa, cosa que no necessitem, però s'hi afegeixen. Per això cada cop que vagis a comprar, dona una ullada a la llista d'ingredients i busca sempre la millor opció.

Per què prenem dotze raïms per Cap d'Any?

Alguna vegada t'has preguntat o has tingut la curiositat de saber el motiu pel qual prenem dotze grans de raïm aquella nit? Doncs bé, després d'indagar vaig trobar dues llegendes que es repeteixen a molts portals i podrien quadrar una mica.

L'origen d'aquesta tradició es remunta a finals del segle XIX, on famílies espanyoles de classe alta solien prendre xampany i menjar raïms per acomiadar l'any.

Segons els registres, aquell mateix any, l'ajuntament de Madrid va fer saber que sancionaria tot aquell que participés en qualsevol activitat sorollosa durant Nadal.

Per això, els madrilenys molestos, van decidir sortir al carrer i reunir-se a la porta del sol burlant-se de la festa de l'aristocràcia, prenent els dotze raïms a manera de burla.

Anys més tard, al diari El imparcial es podia llegir un article amb el titular dels “raïms ben fets”. A partir d'aquell moment, aquest costum va provocar tant d'interès que pocs anys després aquesta tradició es va anar ampliant a la resta d'Espanya.

Però l'empenta final es va produir el 1909, en què uns viticultors alacantins van popularitzar aquest costum per donar millor sortida a una excel·lent collita que tenien aquell any.

Van vendre la collita com a raïm de la sort, en paquetets ja preparats amb 12 raïms, simbolitzant els dotze mesos de l'any. Des de llavors la gent pren el raïm com a símbol de bona sort, positivitat i abundància per al nou any.

➡️ Societat

Més notícies: