Noves concessions de Pedro Sánchez al processisme
La visita del president Sánchez a Catalunya deixa alguna novetat i confirmacions com que no hi haurà referèndum d'independència
Novetats a la visita del president Sánchez a Catalunya. La principal, que l'Ingrés Mínim Vital serà cedit a la Generalitat. Amb aquesta cessió imprevista, Sánchez se segueix guanyant el processisme sense traspassar la línia vermella del referèndum.
Reincorporació progressiva d'ERC i Junts
El viatge de Sánchez a Catalunya es prometia més aviat com una visita institucional i de cortesia. És a dir, Sánchez i Aragonès reunits per dir-se el que ja saben i per emplaçar-se a continuar al diàleg. Un nou exercici d'equilibrisme que el PSOE ha de fer en tenir tant Junts com ERC de socis.
Aquesta visita, però, ha vingut amb algunes novetats d'última hora com la cessió a Catalunya de l'Ingrés Mínim Vital. A més, han acordat una nova llei de llengües per a abans de l'estiu i una reunió de la taula de diàleg amb Aragonès. La cessió de Rodalies segueix en marxa i el pròxim mes de gener es procedirà a la calendarització del traspàs.
La cessió de l'Ingrés Mínim Vital no s'havia parlat durant les negociacions d'investidura. Pot ser el cas que fos una bala a la recambra per fer-la servir de cara a la galeria. Al capdavall, el PSOE ha de posar fàcil al processisme la seva reincorporació a la política nacional.
No hi haurà referèndum
En aquest sentit, el president Sánchez va repartint concessions a Junts i a ERC sense sobrepassar mai la línia del referèndum. Si Junts té, per exemple, una taula de diàleg, ERC n'ha de tenir una altra i, a més, una tercera entre governs. Així, cessions com la de l'Ingrés Mínim Vital serveixen per anar incorporant el processisme a l'estable marc de l'autogovern.
Alhora que fa aquesta concessió, Sánchez deixa clar que ara com ara la gestió del 100% dels impostos no està damunt de la taula. I menys encara el referèndum: de fet, Sánchez vincula un eventual concert econòmic a una renúncia del referèndum. D'altra banda, celebra la volta a la “normalitat institucional” i diu que “la voluntat per part de la Generalitat és total”.
Amb les seves concessions, sembla que el PSOE dóna per fet que la qüestió de la independència és un assumpte de consum intern a Catalunya. Els socialistes, en definitiva, es limiten a remarcar que el referèndum no és possible perquè el marc és la Constitució. I no entren a valorar la contradictòria situació en què es queda el discurs nacionalista del processisme.
Més notícies: