Milions d'hipotecats estaven asfixiats per les pujades dels tipus d'interès en els darrers temps per part del BCE. Per sort per a ells, aquest dijous, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha confirmat que els mantindrà a un 4,5% després de pujar-los 10 cops consecutius.
Recordem que el passat 14 de setembre, l'organisme europeu pujava els tipus al 4,5%, el nivell més alt vist a l'Eurozona des de l'any 2001.
Han estat fins a 14 mesos de pujades fortes per arribar a uns nivells d'inflació gens habituals. El cas és que estem actualment molt lluny d'aquest objectiu del 2% que Lagarde s'havia proposat assolir.
Des d'Atenes, Lagarde ha exposat que aquesta frenada a la pujada de tipus apareix quan les expectatives d'inflació és "alta" durant un llarg període. Tot i ser una benèvola notícia per a aquells que han de pagar una hipoteca, des del BCE no s'ha confirmat que aquesta sigui l'última pujada de tipus.
Sobre la disponibilitat dels bancs a concedir crèdits als ciutadans, Lagarde exposa el que passa "a causa dels alts tipus d'interès existents, avui dia. Els preus i els costos de finançament han provocat que s'hagin demanat menys crèdits" en aquest tercer trimestre del 2023.
"L'economia a la Unió Europea continua sent feble i la indústria continua caient. I unes condicions econòmiques més ajustades fan efecte en el consum de les empreses i la ciutadania", ha comentat Lagarde.
Tot i que la inflació és elevada, ha assenyalat que el BCE encara té com a objectiu, com va anunciar l'estiu del 2022, que la inflació baixi en un mitjà termini al 2%. Alhora, el BCE justificava que les següents mesures que trauran a la llum sorgiran segons l'evolució de les dades dels preus.
"Les decisions sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives d'inflació. I tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària", ha afegit.
Tot i que Lagarde ha defensat la millora en la recuperació de les famílies europees, la perspectiva de la inflació fa que no sigui tan positiva. A més, ha indicat que segons es vagin recuperant "les llars i la demanda d'exportacions vagi a l'alça, l'economia s'hauria d'enfortir d'aquí a uns anys".
Finalment, Lagarde té una alta preocupació pels senyals que s'estan donant al mercat laboral. I és que s'estan generant "menys llocs de treball i el refredament de l'economia s'està contagiant", ha lamentat.