Muntatge amb una imatge d'una parella subjectant unes claus i una casa de joguina sobre un contracte hipotecari

Un respir, per fi: bones notícies per a milions d'hipotecats

El BCE frena la pujada de tipus després de deu ascensos consecutius

Milions d'hipotecats estaven asfixiats per les pujades dels tipus d'interès en els darrers temps per part del BCE. Per sort per a ells, aquest dijous, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha confirmat que els mantindrà a un 4,5% després de pujar-los 10 cops consecutius.

Recordem que el passat 14 de setembre, l'organisme europeu pujava els tipus al 4,5%, el nivell més alt vist a l'Eurozona des de l'any 2001.

Han estat fins a 14 mesos de pujades fortes per arribar a uns nivells d'inflació gens habituals. El cas és que estem actualment molt lluny d'aquest objectiu del 2% que Lagarde s'havia proposat assolir.

El BCE manté els tipus d'interès al 4,5% per a respir dels hipotecats

Des d'Atenes, Lagarde ha exposat que aquesta frenada a la pujada de tipus apareix quan les expectatives d'inflació és "alta" durant un llarg període. Tot i ser una benèvola notícia per a aquells que han de pagar una hipoteca, des del BCE no s'ha confirmat que aquesta sigui l'última pujada de tipus.

Sobre la disponibilitat dels bancs a concedir crèdits als ciutadans, Lagarde exposa el que passa "a causa dels alts tipus d'interès existents, avui dia. Els preus i els costos de finançament han provocat que s'hagin demanat menys crèdits" en aquest tercer trimestre del 2023.

"L'economia a la Unió Europea continua sent feble i la indústria continua caient. I unes condicions econòmiques més ajustades fan efecte en el consum de les empreses i la ciutadania", ha comentat Lagarde.

Tot i que la inflació és elevada, ha assenyalat que el BCE encara té com a objectiu, com va anunciar l'estiu del 2022, que la inflació baixi en un mitjà termini al 2%. Alhora, el BCE justificava que les següents mesures que trauran a la llum sorgiran segons l'evolució de les dades dels preus.

Christine Lagarde exposa què passarà amb els tipus d'interès d'ara endavant

"Les decisions sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives d'inflació. I tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària", ha afegit.

Tot i que Lagarde ha defensat la millora en la recuperació de les famílies europees, la perspectiva de la inflació fa que no sigui tan positiva. A més, ha indicat que segons es vagin recuperant "les llars i la demanda d'exportacions vagi a l'alça, l'economia s'hauria d'enfortir d'aquí a uns anys".

Finalment, Lagarde té una alta preocupació pels senyals que s'estan donant al mercat laboral. I és que s'estan generant "menys llocs de treball i el refredament de l'economia s'està contagiant", ha lamentat.