Muntatge d'una casa sobre un paper i la cara de Gonzalo Bernardos
SOCIETAT

L'avís de Gonzalo Bernardos als que tenen o busquen hipoteca: 'No tornaran a l'1 %'

L'expert llança un avís després de la pujada dels tipus d'interès

L'economista i professor, Gonzalo Bernardos, ha avisat a tots aquells que tenen o busquen una hipoteca. "No tornaran a l'1 %", ha assenyalat al programa de Más Vale Tarde de La Sexta.

La desena pujada consecutiva de les taxes d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) ha portat les taxes al 4,5 %. Això ha sacsejat els fonaments de l'economia europea i ha posat les famílies sota una pressió financera considerable.

Aquesta és la pujada més gran de taxes en dues dècades. Ha deixat molts preguntant-se quan i si mai veuran taxes d'interès hipotecàries tan baixes com les que van gaudir en el passat.

Pagaràs més per la teva hipoteca

Gonzalo Bernardos va oferir les seves opinions sobre la situació al programa Más Vale Tarde de La Sexta. Va expressar cert optimisme en afirmar que s'espera una baixada de taxes d'interès entre els mesos de maig i juny del 2025. Tot i això, també va emfatitzar que la pujada de taxes que estem experimentant actualment serà "l'última pujada".

Casetes de fusta amb fletxa vermella cap avall i persona subjectant clau de fons
Aquesta podrà ser la darrera pujada dels tipus d'interès | Getty Images, 89Stocker

Tot i això, ha advertit que les taxes històricament baixes, com les que vam veure el 2022, ja són cosa del passat.

"Aquests tipus tan baixos formen part de la història i el record. Va ser un regal de reis que alguns van saber aprofitar i altres no", va afirmar Bernardos al programa de La Sexta. S'espera un futur difícil per als que esperen que les taxes d'interès tornin a caure a l'1 % o fins i tot a l'1,5 % en un futur pròxim.

Segons Bernardos, la realitat és que aquells que tenen una hipoteca "pagaran força més de la mitjana en un període de política normal". A més de fer front a l'augment de les quotes durant algun temps.

L'increment constant de les taxes d'interès hipotecàries ha estat un maldecap per als que ja tenen préstecs hipotecaris. Cada pujada de les taxes es tradueix directament en majors pagaments mensuals, cosa que pot exercir pressió sobre els pressupostos familiars.

⬇️ Punxa avall per veure el motiu ⬇️

💰❌ AQUESTS SÓN ELS DESOCUPATS QUE NO PODRAN COBRAR EL SUBSIDI A MAJORS DE 52 ANYS ➡️

El que encara és més preocupant és la perspectiva de Gonzalo Bernardos que aquest no és un fenomen temporal. Si no més aviat una tendència que es mantindrà durant un temps considerable.

Si tens una hipoteca i t'has enfrontat a augments en els tipus d'interès, t'has de preparar per pagar més del que és “normal”. Aquesta realitat pot ser desafiant per a moltes famílies, ja que les despeses addicionals poden afectar significativament la qualitat de vida i les decisions financeres.

Una persona sostenint una maqueta d'una casa amb una clau i una mà agafant diversos bitllets d'euro
Aquesta tendència, segons Bernardos, es mantindrà en el temps | Getty Images, 89Stocker

Tot i això, enmig d'aquest advertiment, Gonzalo Bernardos també ha llançat un consell valuós per als consumidors: no es resignin. És fonamental que les persones s'informin sobre com funcionen els tipus d'interès i com aquests afecten les hipoteques.

El coneixement financer pot ser una eina poderosa per prendre decisions informades i trobar maneres de mitigar els efectes de les pujades de taxes. Per tant, si tens una hipoteca o estàs considerant adquirir-ne una en el futur, és essencial que t'eduquis sobre el funcionament dels tipus d'interès i com aquests poden impactar les teves finances personals.

Això pot implicar cercar assessorament financer professional, investigar les condicions de la teva hipoteca actual i estar al corrent de les tendències econòmiques. En darrer terme, la clau per navegar per aquest panorama econòmic incert és la preparació i la presa de decisions informades.