Imatge de fons de diverses monedes d?euro i una altra imatge d?una dona sorpresa
SOCIETAT

Avisen de les monedes d'euro que eliminaran molt aviat a Espanya

Les monedes d'euro que no superin el procés d'autenticació seran apartades del mercat de manera definitiva

Algunes monedes d'euro seran retirades de la circulació durant les pròximes setmanes. Els que comptin amb aquestes peces hauran de procedir a fer-ne el lliurament o quedar-les de record.

Les monedes d'euro que es retiren de la circulació

Les monedes que es trauran de la circulació són les de 1, 2, 5, 10, 20 i 50 cèntims encunyades amb anterioritat a 1999. El mateix passarà amb les de 1 euro prèvies al 2002 i les de 2 euros encunyades abans del 2004, recull OkDiario .

A més, el Banc d'Espanya va comunicar que a partir de l'1 de gener sortiran del mercat les monedes que no superin el procés d'autenticació. D'aquesta manera procuren que no s'utilitzin per a estafes o fraus.

En principi, aquestes peces ja no s'haurien d'acceptar ni en bancs ni en establiments comercials. Però és probable que a simple vista no es pugui apreciar cap tipus de defecte. Per tant, caldrà estar atents.

Es realitzarà tot un procés en què les companyies bancàries seran les encarregades de recollir aquestes monedes. Les derivaran a la màxima entitat financera del país. Hauran de fer una avaluació, i les que tinguin algun defecte seran sotmeses a un procés de desmonetització, mentre que les falses les destruiran.

Lliurar-les al banc o deixar-les de record

Els que comptin amb aquest tipus de monedes tindran dues opcions. La primera és lliurar-les en un banc. Tenen l'obligació d'acceptar les que siguin de curs legal a Espanya i no superin el procés d'autenticació.

L'altra possibilitat és guardar-les com a record. Són molts els aficionats a la numismàtica que aprofiten la retirada d'aquestes peces per incloure-les a les seves col·leccions. És probable que d'aquí uns anys passin a incrementar-ne el valor.

És important que els ciutadans estiguin al corrent de totes aquestes novetats que es vagin implantant. Sobretot perquè prenguin les mesures oportunes i reemplacen les monedes esmentades per altres aptes.

Què faran amb aquestes monedes

Quan les entitats financeres facin arribar les monedes que ja no serveixen al Banc d'Espanya, aquest organisme haurà de fer una avaluació. Les falses es destruiran i les que tinguin falles es desmonetitzaran. El material resultant d'aquest darrer procés servirà per encunyar monedes noves.

Quan es tracti de material inservible, se n'efectuarà la venda a través d'una subhasta pública. Els diners que s'obtinguin aniran a parar a les arques del Tresor Públic.