Una persona pagant a una màquina expenedora i una altra imatge de diverses monedes d'euro
SOCIETAT

Les noves monedes d'euro que podrien arribar pròximament a Catalunya

Un nou país estudia la possibilitat d'adherir-se a l'euro i emetre monedes pròpies

Noves monedes d'euro podrien arribar a Espanya en qüestió d'un temps, potser mesos o anys. I és que sobre la taula hi ha la possibilitat que un nou país de la Unió Europea s'adhereixi a la divisa comunitària.

Es tracta, en concret, de Suècia, que s'ha vist castigada per les caigudes permanents de la seva moneda, la corona sueca. A això se li ha unit la inflació i el risc que es pugui produir una crisi financera més profunda. El discurs pessimista s'ha implantat a la nació i busquen solucions.

El ministre de Treball i líder del partit liberal, Johan Pehrson, té clar per on passa el futur del país. "Com més esperem per introduir l'euro, més pobre es tornarà Suècia", va apuntar recentment. Fa 20 anys ja se'n va sotmetre a referèndum la implantació, però va comptar amb el vot en contra de la majoria dels ciutadans.

Tot i que aquesta formació compta amb només 16 escons al parlament, el seu discurs a favor de l'Euro ha anat calant durant els últims mesos. Fins al punt que cada cop més gent ja es mostra partidària d'abraçar-se a la moneda comunitària.

L'última enquesta de l'Ipsos revela com els partidaris de l'euro van passar del 19% al 30% en tan sols un any. Per part seva, els que mostren el seu suport a la corona sueca, la seva actual moneda, van caure del 54% al 46%. La resta opta per no donar resposta o no tenen una opinió formada sobre això.

Opinió sobre la moneda que hauria de tenir Suècia

ANYA FAVOR DE L'EUROA FAVOR DE LA CORONA SUECAINDECISOS
202330%46%24%
202219%54%27%

Amb el temps s'ha demostrat que la moneda sueca ha anat perdent adeptes, recull El Economista. Això fa que Suècia s'acosti una mica més als estats que ja compten amb l'euro com a moneda oficial.

Suècia, doncs, es planteja canviar la seva moneda per l'euro, i, si passa això, podríem començar a veure alguna d'aquestes noves monedes al nostre país. Cal tenir en compte que els diners circulen entre països i les monedes d'euro no són iguals en tots, cada país té la seva pròpia versió.

És per això que, si s'implanta l'Euro a Suècia, podria començar a arribar al nostre territori alguna moneda d'euro nova, amb un dibuix diferent dels existents fins ara.

La corona sueca podria desaparèixer

La corona sueca ja no té tanta força entre la ciutadania. La inflació ha castigat les famílies i l'economia del país no deixa d'empitjorar. Molts atribueixen tot aquest escenari negatiu a la debilitat de la moneda sueca davant de l'euro. Cal tenir en compte que aquesta no deixa de devaluar-se, especialment en els darrers mesos.

Ara mateix roman en mínims històrics. En qüestió de dos anys aquesta moneda ha vist com la cotització ha baixat un 15%, i en aquests instants (amb dades del 27.10.2023) una corona sueca es canvia per només 0,0849 euros.

Taula amb l'evolució del canvi de la corona sueca a euros des del 2021 fins ara

DATACORONA SUECACANVI A EUROS
 02.10.2023 1 corona 0,0863 euros
 03.04.2023 1 corona 0,0884 euros
 03.10.2022 1 corona 0,0922 euros
 01.04.2022 1 corona 0,0965 euros
 01.10.2021 1 corona  0,0985  euros
 03.04.2021 1 corona 0,0974 euros

No es descarta que aquesta tendència es mantingui en el temps. Sobretot pels desafiaments que posen en perill l'economia de Suècia davant d'una Europa amb més recursos gràcies a la moneda comuna.

Molts experts consideren que canviar la moneda de Suècia per l'euro podria enfortir la seva economia en estabilitzar la seva moneda. Altres, no obstant, consideren que la desposseiria de la seva economia pròpia i perdrien capacitat de gestió.

La veritat és que, de moment, no hi ha cap decisió sobre la taula. I, a més, sigui quina sigui, aquesta podria trigar un temps a dur-se a terme. Així doncs, encara cal esperar per veure què acaba passant amb Suècia i la seva moneda.

➡️ Societat

Més notícies: