La seu de Naturgy, amb una dona amb la cara de sorpresa i al cercle, una dona policia d'esquena
SOCIETAT

Alerta als clients de Naturgy a Espanya: l'estafa que preocupa la policia

Naturgy comprova com els usuaris són víctimes d'una estafa que es repeteix diàriament per telèfon

Els clients de Naturgy han de romandre molt atents a les comunicacions que els arriben. I és que en els darrers temps s'han disparat els intents d'estafa, com denuncia la Policia Nacional.

Els delinqüents es posen en contacte per telèfon amb els usuaris i es fan passar per una assessoria energètica. De vegades fins i tot es presenten com a empleats de la companyia d'electricitat, gas o energia. Qualsevol excusa és vàlida per aconseguir el seu propòsit, aprofitar-se de noves víctimes.

A Naturgy són coneixedors que moltes d'aquestes trucades han estat realitzades als clients. L'operador que es comunica amb ells els ofereix canvis en el contracte, millores a la tarifa o fins i tot un canvi de companyia. El relat que mostren adquireix una certa credibilitat, ja que sempre sol·liciten parlar amb una persona en concret.

Donen el nom i cognoms del titular del contracte de Naturgy o de qualsevol altra empresa energètica, així com la direcció. Cosa que resulta especialment sorprenent i demostra la vulnerabilitat de l'usuari.

En el cas que durant la conversa detectin que en desconfiem procediran a tallar la trucada immediatament. Serà tan senzill com preguntar-los de quina companyia truquen perquè pengin.

Naturgy alerta del que pot passar

Naturgy és una de les moltes operadores perjudicades per aquest tipus d'enganys. Alguns ciutadans poden caure al parany i de passar això se'ls "haurà donat permís" per efectuar aquest canvi de companyia o tarifa.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ho denuncia des de fa temps. Les víctimes no reben ni les factures ni el contracte subscrit. Això sí, al compte corrent continuaran arribant càrrecs bancaris, encara que resultarà complicat conèixer l'empresa que ara tenen contractada.

El mal serà important, ja que quan intentin tornar a Naturgy comprovaran com les condicions hauran empitjorat. Fins i tot es poden veure perjudicats per penalitzacions en el seu intent de reprendre l'acord anterior.

Naturgy ofereix una sèrie de consells per protegir-se

A Naturgy avisen dels danys que poden provocar aquests intents d'estafa o d'atacs per part de ciberdelinqüents. En concret, es pronuncien sobre el phishing, que és quan el pirata informàtic suplanta la identitat de la marca per contactar amb els clients. En general aquesta comunicació es produeix per correu electrònic amb l'ànim d'aconseguir una informació confidencial.

Per fer-ho, intenten reproduir els logos o les maneres de comunicació de l'empresa. És habitual que reclamin dades personals per una factura impagada, expliquen.

Per comprovar que el remitent és de fiar cal fixar-se a l'adreça del correu d'origen, sobretot al text després de l'arrova. A Naturgy es reben les notificacions procedents de factura@naturgy.es.

Recorden que l'empresa no demana per correu electrònic credencials personals ni bancàries, però tampoc l'usuari i la contrasenya de l'Àrea de Clients. Un altre detall en què incideixen és que reparem al text. Els estafadors solen cometre moltes faltes d'ortografia i escriuen frases sense gaire coherència, cosa que els delata.

Quan ens arribi aquest avís dels pirates suplantant Naturgy, l'adequat seria eliminar el correu potencialment maliciós. Fes una actualització de l'antivirus i fa un escaneig del disc complet. No oblideu modificar les contrasenyes de totes les pàgines a les quals accediu des del dispositiu.

A Naturgy recomanen que facis servir el sentit comú i desconfiïs de comunicacions sospitoses. Davant del dubte, és millor no punxar sobre els links que ens remetin. Seria preferible contactar amb l'empresa per confirmar l'intent d'estafa.

➡️ Societat

Més notícies: