Muntatge amb un primer pla de Yolanda Díaz somrient i una foto d'una urna del referèndum de Catalunya de l'1 d'octubre del 2017 de fons
POLÍTICA

Yolanda Díaz aposta per un referèndum a Catalunya 'el 2024'

La líder de Sumar acaba amb l'ambigüitat

Catalunya ha entrat de ple en campanya electoral. Divendres era el candidat del PP qui obria la polèmica en assumir la continuïtat de la taula de diàleg amb Catalunya. I ara és la líder de Sumar, Yolanda Díaz, qui es torna a mostrar partidària d'un referèndum només uns dies després d'haver-ho negat.

La posició ambigua de populars i l'extrema esquerra demostra com n'és d'espinós aquest tema en plena campanya. Especialment per a Sumar, que integra una coalició de partits amb posicionaments molt dispars.

Yolanda Díaz va negar dijous passat que Sumar porti el referèndum al seu programa. Tot i això, En Comú Podem la va desacreditar assegurant que el dret a decidir del poble català és un punt irrenunciable. La candidata a la presidència diu ara que aposta per una consulta l'any que ve.

Referèndum sí

Yolanda Díaz parla finalment clar sobre les seves intencions, en una entrevista a La Vanguardia publicada aquest dilluns.

“Catalunya necessita que el proper any 2024 reactivem la taula de diàleg per assolir un acord i que aquest acord pugui ser votat pels catalans i les catalanes. I jo em comprometo no només a reactivar la taula, sinó també a que aquest acord sigui possible”, ha afirmat.

Yolanda Díaz afirma rotundament que el compromís del seu partit és “reactivar la taula i assolir un acord”. I per si hi hagués cap dubte, assegura que “en aquesta posició està tot Sumar”.

“Quan tinguem un acord de majories”, afegeix, “ha de ser votat pels catalans”. Està convençuda que ho pot aconseguir, “perquè sé d'acords i és possible”. "Jo em comprometo a fer-ho", ha reiterat.

La candidata de Sumar ha preguntat si “algú creu que amb un govern de Vox i Feijóo les relacions entre Catalunya i Espanya milloraran”. "Crec que no", ha respost ella mateixa.

Sumar es rendeix a ERC

Yolanda Díaz neutralitza així els atacs rebuts els darrers dies per Gabriel Rufián. El candidat d'ERC havia arribat a dir que tenia més por de Yolanda Díaz que de Santiago Abascal. El motiu, la liquidació política d'Irene Montero i el cop de porta al referèndum a Catalunya.

Muntatge amb un primer pla gran de Yolanda Díaz amb cara de preocupació i dos primers plans mitjans d'Ada Colau amb cara de precupació i Gabriel Rufián gratant-se el cap

Assumint el referèndum a Catalunya, Yolanda Díaz tanca les esquerdes dins del seu partit i torna a competir pel vot a l'espai d'Esquerra. Però alhora perd vots per l'esquerra. Els d'un votant d'esquerres contrari al referèndum, que pot preferir votar el PSOE.

➡️ Política

Més notícies: