Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

Puigdemont no va al Parlament Europeu per por de ser detingut

Primeres conseqüències del cop judicial que va rebre la setmana passada

Segueix el serial sobre Carles Puigdemont. La setmana passada, la justícia europea deixava clar a l'expresident que no tenia immunitat com a europarlamentari. Ell i el seu entorn van relativitzar la derrota judicial. Però ni una setmana després està quedant clar que el revés és més dur del que volien fer creure.

Puigdemont ha anunciat aquest dilluns que renuncia a anar al pròxim ple al Parlament Europeu per por de ser detingut. L'expresident ho ha comunicat a les seves xarxes socials, en un missatge en què ha criticat el mateix Parlament. Puigdemont va demanar a la càmera si podria assistir al proper ple i li van contestar que “es prendran totes les mesures necessàries per defensar qualsevol de les immunitats que puguin tenir dret en aquell moment”. Cosa que el dirigent de Junts considera “ambigu”.

"El Parlament[Europeu]no garanteix que, arribat el cas, no es faci servir aquesta ambigüitat per practicar una detenció[...]que podria significar el trasllat del procés d'extradició a França", exposa. Així doncs, la por de ser detingut provocarà que Puigdemont no assisteixi al proper ple de l'europarlament. Un ple que se celebrarà entre avui dilluns i dijous que ve.

Tampoc no ho farà Toni Comín, que es troba en la mateixa situació que Puigdemont. “El conseller Toni Comín i jo no viatjarem a Estrasburg, contràriament a la nostra intenció i al nostre deure” fins que el “Parlament ens comuniqui de manera clara la immunitat de desplaçament”.

Puigdemont, amb por que s'activin noves ordres de detenció

Després de la garrotada judicial de la setmana passada, l'entorn de Puigdemont va obrir la porta que la sentència del TGUE no s'havia pronunciat sobre la immunitat de desplaçament. Cosa que, en cas de mantenir-la, els hauria permès assistir al ple a Estrasburg. Però la decisió de l'expresident de no viatjar a aquesta ciutat francesa deixa clar que Puigdemont tampoc no té clara aquesta immunitat i el risc de detenció és més alt que mai.

Per això, però, el jutge Llarena hauria d'activar novament les ordres de detencions per a Puigdemont i Comín. Sectors pròxims a l'expresident tenien en temor que Llarena les reactivés si Puigdemont viatjava fins a França.

➡️ Política

Més notícies: