Primer pla del rostre d'Alberto Nuñez Feijoo
POLÍTICA

El PP desautoritza Feijóo amb la taula de diàleg

Els populars prometen desactivar la negociació bilateral amb Catalunya

El PP surt al pas de la polèmica generada pel seu propi candidat a la presència, Alberto Núñez Feijóo, per la taula de diàleg amb Catalunya. El líder dels populars s'havia mostrat disposat a mantenir aquest instrument de negociació bilateral. Al partit asseguren ara que la “desactivaran” si arriben al Govern.

Feijóoha dit en una entrevista a El Periódico que mantindria la mesa de negociació “si no afecta els altres”. Segons les declaracions, vol mantenir “un diàleg fluid” amb les institucions catalanes”. I incorporar Catalunya a meses unilaterals com la Conferència de Presidents.

Fonts del PP han rectificat Feijóo. Asseguren que “cap diàleg bilateral es pot referir a qüestions que afecten al conjunt dels espanyols”. Els populars volen tallar d'arrel la polèmica assegurant que la taula quedarà “desactivada” si Feijóo arriba a la presidència després del 23 de juliol.

Desautoritzen Feijóo

Les declaracions han sorprès molt, ja que el PP havia dissenyat una campanya de mà ferma amb Catalunya. Feijóo mateix va prometre recuperar el delicte de sedició. Per això la seva afirmació sobre la taula de diàleg ha agafat amb el pas canviat els seus companys de partit.

Montatge amb un primer pla d'Alberto Núñez Feijóo somrient amb la imatge de Carles Puigdemont mirant al terra

Aquest mateix matí, el PP ha emès un comunicat en què afirmen rotundament que acabaran amb la taula de diàleg.

"La taula bilateral que Sánchez va constituir amb l'independentisme, en què tracta d'igual a igual el govern d'Espanya i el català, quedarà desactivada si Feijóo aconsegueix la confiança majoritària dels espanyols", diuen fonts del partit.

Una qüestió important

Diàleg, però no submissió. Aquesta és la màxima que han llançat els caps del PP per acabar amb les especulacions obertes pel seu propi candidat.

La realitat és que la taula de diàleg no es reuneix des del 27 de juliol del 2022, quan Sánchez i Aragonés van signar els acords sobre el català i la desjudicialització del conflicte. Després dels indults, el PSOE va donar per finalitzat el procés. I el Govern de Pedro Sánchez es va centrar en els afers econòmics.

Des de llavors, ERC ha defensat la necessitat de recuperar la taula de diàleg. La seva intenció era convocar-la després de les municipals del 28 de maig per negociar l'acord de claredat sobre un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Ara queda més a l'aire que mai.

Les declaracions de Feijóo tenien poca aplicació pràctica, ja que és difícil imaginar-se'l reunint-se amb Aragonès per negociar certes qüestions. Però sí que té la seva importància. Assumir la mesa de negociació suposa acceptar el marc mental de l'independentisme en les relacions amb l'Estat.

➡️ Política

Més notícies: