Muntatge amb un primer pla de Yolanda Díaz somrient i una foto d'una urna del referèndum de Catalunya de l'1 d'octubre del 2017 de fons
POLÍTICA

Els Comuns caven a RAC1 la tomba de Yolanda Díaz

Aina Vidal desmenteix la líder de Sumar sobre el referèndum


“El referèndum no està sobre de la taula”. Així de contundent es va mostrar ahir la candidata de Sumar a la presidència d'Espanya, Yolanda Díaz. 24 hores després, la seva companya de partit Aina Vidal el contradiu, i assegura que sí que porten el referèndum d'autodeterminació al seu programa electoral.

La dirigent d'En Comú Podem i número u de Sumar per Barcelona, Aina Vidal, participa aquest matí en un debat electoral organitzat per RAC1 i La Vanguardia . En la seva primera intervenció ha desmentit a la seva líder, Yolanda Díaz. “En Comú Podem sempre hem defensat el referèndum i el portem al nostre programa electoral”.

Pla mitjà curt d'Aina Vidal, número 1 de Sumar En Comú Podem a Barcelona

És més, la dirigent dels Comuns s'ha mostrat “orgullosa de ser l'única força a nivell estatal que també recull el dret de votar per part dels catalans i les catalanes”.

Podem, Sumar i el referèndum

Les declaracions d´Aina Vidal posen de manifest la discordança entre Podem i Sumar sobre el referèndum a Catalunya.

Podem va entrar a la coalició d'esquerres amb el referèndum d'autodeterminació com a punt innegociable. Sumar va aclarir que l'única consulta seria sobre l'acord a què s'arribés a la taula de diàleg. La seva ambigüitat sobre aquest tema va obrir un cisma intern i amenaçava d'erosionar electoralment la formació.

La candidata va voler tancar la polèmica ahir en una entrevista a Telecinco, hores abans de l'inici de la campanya electoral. Díaz va donar un cop de porta al referèndum, però Podem va respondre. Els morats van acusar la candidata de “tirar pilotes fora sobre aquest tema”.

Amenaça electoral

Ara, els Comuns fan un pas més i afirmen que el referèndum sí que és al programa electoral de Sumar.

Al primer acte electoral juntes, Aina Vidal i Yolanda Díaz van esquivar aquesta qüestió incòmoda per a la coalició. En les últimes hores, les dues formacions han canviat la seva estratègia i han posat les cartes a sobre de la taula.

Cal recordar que Podem va portar el “referèndum pactat” al seu programa en les últimes eleccions generals del 2019. En Comú Podem asseguren no haver-se mogut el més mínim del que porten defensant sempre. Però a Sumar creuen que aquest punt pot perjudicar les expectatives electorals.

D'alguna manera, Aina Vidal ha cavat avui la tomba política de Yolanda Díaz en les aspiracions de cara al 23-J. En un context de batalla amb el PSOE pel vot útil de l'esquerra, el tema del referèndum resta suports a Sumar. Ara caldrà veure com soluciona Díaz l'embolic amb els seus socis de coalició.

➡️ Política

Més notícies: