Mohamed VI davant d'un fons decoratiu amb un disseny geomètric i una bandera del Marroc
POLÍTICA

Les xarxes cremen pel luxós estadi que es construirà al Marroc

La monarquia alauita sí que sembla tenir diners per finançar la construcció de l'estadi més gran del món

El mundial de futbol del 2030 se celebrarà a Espanya, Marroc i Portugal. Per una varietat de motius, les tensions amb el Marroc són elevades. No només a nivell polític, sinó també a nivell social.

I és que, prèvia a la competició esportiva, ara mateix es desenvolupa la competició política. Concretament, entre Espanya i el Marroc per allotjar la seu a la final. Per part seva, Portugal es va retirar d'aquesta carrera perquè va admetre que no disposava dels recursos necessaris.

Una infraestructura faraònica

A començaments de juliol, la premsa espanyola avançava que era gairebé segur que el Santiago Bernabéu seria l'estadi elegit per a la final. Tot i els seus vodevils polítics, la Federació Espanyola de Futbol va aconseguir imposar-se. Tot amb la inestimable presència d'algú tan transcendent com Florentino Pérez.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez (i), i el rei del Marroc, Mohammad VI (d), se saluden amb motiu del primer viatge oficial de Sánchez d'aquesta legislatura al Marroc, el 21 de febrer del 2024, a Rabat

Però les informacions recents revelen que no està ni molt menys tan clar que això sigui així. El Marroc construeix ara el que vol ser un dels estadis més grans i moderns del món per competir així amb Madrid:

Davant d'això, molts aprofiten per recordar que, segons l'esquerra, el Marroc no té recursos i que per això els ciutadans fugen d'allà. La contradicció, en efecte, és evident.

Estadis sí, “nens” no

Certament, aquest va ser el discurs oficial entre l'esquerra, que no va dubtar a parlar de drets humans per justificar l'arribada massiva d'immigrants. Més en particular, de menes. En aquest punt, la pornografia emocional va ser màxima, parlant de “nens” i comparant-los amb els refugiats de la guerra d'Ucraïna, com va fer Gabriel Rufián.

Com sol passar, la realitat és una mica més decebedor.

Si es tracta d'una qüestió humanitària, sorprèn que - segons les dades oficials de la Generalitat - el 95,2% dels menes siguin homes i que el 65% sigui més gran. Així mateix, el 51,1% són de nacionalitat marroquina.

Algú podria pensar, doncs, que la situació és més simple i que, senzillament, el Marroc fa servir la immigració com una arma política.

Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà

Davant d'això, els usuaris no han trigat a assenyalar la contradicció que el Marroc - dirigit per una monarquia milionària - faci ara una infraestructura faraònica per competir amb el Santiago Bernabéu:

Tornant a la qüestió futbolística, caldrà veure durant els propers mesos que decideix la FIFA. Si tenim en compte els precedents, no seria estrany que el Gobierno d'Espanya fes aquesta concessió d'última hora a la família reial marroquina.

➡️ Política

Més notícies: