Muntatge amb un pla mitjà curt d'Aurora Madaula parlant a la tribuna del Parlament i un altre pla mitjà curt de Laura Borràs amb la boca lleugerament oberta
POLÍTICA

Aurora Madaula, l'amiga de Laura Borràs que ha obert una altra guerra a Junts

El sector oficialista demanarà la dimissió de la vicepresidenta


La nova guerra oberta al si de Junts té un nom propi, el de la vicepresidenta del partit, Aurora Madaula. Les seves declaracions al Parlament sobre “violències masclistes silencioses” de “companys de partit” ha estat el detonant. Tot i que l'enfrontament entre els dos sectors ve de més enrere.

Aurora Madaula integra el sector afí a la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs. Formen part d'una minoria sorollosa dins del partit, partidaris de la confrontació i de no pactar amb el PSOE. A l'altra banda hi ha el sector oficialista, encapçalat per Jordi Turull, que ha aconseguit imposar la tesi moderada de l'acord amb els socialistes.

El cas Madaula ha esclatat precisament en aquest context i no és casualitat. La cúpula de Junts acusa la vicepresidenta d'haver pronunciat un discurs sense consensuar, i d'utilitzar el feminisme per dirimir discrepàncies internes. A més, no és la primera vegada que els afins a Laura Borràs prenen la iniciativa d'esquenes al partit.

Doble raser i fins polítics

Aurora Madaula va ser represa anteriorment per signar una declaració al Parlament sobre l'avortament, sense consensuar-ho prèviament. També va ser una de les que va promoure la suspensió d'Eduard Pujol després de les acusacions d'assetjament sexual, de les quals finalment va ser absolt per la justícia. Curiosament, la mateixa Madaula va guardar silenci quan la mà dreta de Borràs, Francesc de Dalmases, va ser acusat d'intimidar una periodista a TV3.

Imatge de Jordi Turull en primer pla i Laura Borràs

Això porta el sector oficialista a pensar que el que mou Madaula i el seu entorn no és la defensa del feminisme sinó uns fins polítics. El seu discurs a la tribuna del Parlament va ser aplaudit per la mateixa Laura Borràs a les xarxes socials. En canvi, va provocar la indignació dins les files del partit.

El primer a reaccionar va ser Carles Bosch, president comarcal de Junts al Maresme. Això és una cosa significativa, perquè va ser un dels que es van oposar frontalment a la sortida de Junts del Govern, l'octubre del 2022, promoguda pel sector de Borràs. Ara acusa Madaula d'utilitzar el feminisme per assenyalar companys per “discrepàncies internes”.

Puigdemont pren partit

La darrera guerra entre els dos sectors dins de Junts es va lliurar pel nomenament de la successora de Laura Borràs al capdavant del Parlament. Els de Jordi Turull van proposar Anna Erra, que no agradava al sector de Borràs. Aquesta va acceptar el seu nomenament a canvi de blindar la seva posició com a presidenta del partit.

Això va passar el mes de juny passat, i des de llavors Laura Borràs ha deixat clar que seguirà al seu càrrec fins al proper congrés. A l'horitzó hi ha el consell nacional previst per al desembre. Bosch ja ha anunciat la intenció de demanar la dimissió d'Aurora Madaula, i això podria ser el primer moviment de l'ofensiva contra Laura Borràs.

Al centre de la disputa hi ha Carles Puigdemont, que fa d'àrbitre i de contrapès per mantenir el partit unit. Al juny ja es va decantar per la candidata de Turull, Anna Erra. Ara, el pacte Junts-PSOE confirma el suport de Puigdemont al sector oficialista i deixa Borràs i Madaula a la corda fluixa.

➡️ Política

Més notícies: