Pla americà de Ruben Wagensberg en un faristol promocionant la manifestació de Volem acollir al costat d'altres persones que estan al seu costat

POLÍTICA

Ruben Wagensberg, l'impulsor del 'Volem acollir' que s'ha fugat a la pròspera Suïssa

Per alguna estranya raó, molts polítics progres catalans que fugen de la justícia no se'n van a viure a Lampedusa, sinó al considerat millor país del món

Jordi Cuixart, Marta Rovira, Anna Gabriel… i ara Ruben Wagensberg. La colònia de processistes que han decidit anar a viure a Suïssa per fugir de l'anomenada “pressió judicial” espanyola no para d'augmentar. Tots ells, representants de l'esquerra i del bonisme català respecte a la immigració, aposten per anar a viure a la capitalista, pròspera i rica terra helvètica.

Ruben Wagensberg, impulsor de la campanya 'Volem acollir'

L'últim “exiliat” (encara que ell nega aquesta etiqueta) a Suïssa és Ruben Wagensberg, a qui el jutge del Tsunami li ha posat la lupa a sobre. El diputat d'ERC va saltar a la fama després d'impulsar la iniciativa “Casa nostra, casa vostra”, que va derivar en la ja famosa campanya “Volem acollir”, que van subscriure tots els partits processistes entre l'any 2016 i 2017. Afí a la idea de 'papers per a tothom', sempre ha estat un activista a favor de les polítiques d'acollida. El seu activisme, a més, li va servir per fer el salt a la política institucional de la mà d'Esquerra, acabant sent diputat al Parlament amb un sou de 97.500 euros anuals.

Ara marxa a viure temporalment al país helvètic per la pressió judicial i per una qüestió de salut mental. Així segueix els passos que anteriorment van marcar altres dirigents de l'esquerra bonista catalana i membres del càrtel processista com Anna Gabriel (CUP), Jordi Cuixart (Òmnium) o Marta Rovira (ERC).

El diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, amb cara seriosa intervé durant una sessió plenària al Parlament de Catalunya, el 19 d'octubre del 2021, a Barcelona, Catalunya

Suïssa, una de les meques del capitalisme, és considerat el millor país per viure. Així ho determina l'estudi de l'índex de desenvolupament humà elaborat per l'ONU. Més enllà de la prosperitat econòmica de l'estat, l'índex de la immigració procedent del nord d'Àfrica –la considerada més conflictiva pel xoc cultural que representa amb els valors d'occident– és molt baixa comparada amb altres països com França, Itàlia i fins i tot Espanya . A més, els darrers anys Suïssa ha prohibit la construcció de minarets i l'ús del burca en espais públics.

Pel que fa a la delinqüència, Suïssa és un dels països occidentals amb la taxa de criminalitat més baixa. Per posar un exemple, els robatoris comesos al país helvètic se situen en 21 per cada 100.000 habitants, mentre que a Espanya la xifra arriba al 133.

Destaca que tots ells apostin per anar a viure a Suïssa, un país que, a més, recentment ha reforçat les fronteres davant l'augment de la immigració il·legal. Per alguna estranya raó, no marxen a llocs com, per exemple, Lampedusa, on la gestió migratòria és molt més complicada. Sembla, doncs, que una cosa són les paraules i una altra de diferent els fets.