Muntatge de Teresa Jordà i Oriol Junqueras al costat de la tractorada
POLÍTICA

ERC ho intenta, però no li surt bé: no és amiga dels pagesos

Els republicans fan tot el possible per aprofitar les reivindicacions dels pagesos, però de moment no ho aconsegueixen

Des que van començar les protestes, els republicans han intentat presentar-se com els aliats dels pagesos. Ahir, van sortir el president Aragonès, Diana Riba - portaveu d'ERC al Parlament Europeu - i el conseller Mascort per intentar controlar el foc. Però la gent té bona memòria i critica que ERC hagi estat una de les crosses de l'agenda europea.

Des d'ERC i el Govern han posat molta atenció a aquest assumpte perquè s'hi afegeix als molts problemes que ja tenen a sobre de la taula. Per això, han sortit més figures del partit com Junqueras i Teresa Jordà per intentar capitalitzar les reivindicacions. Les eleccions autonòmiques estan relativament a prop i quan ERC comença a apagar un foc n'apareix un altre de nou.

ERC: de cop i volta, un partit rural

Descarregar responsabilitats a Europa i fer-se fotos: aquesta és la política de gestió comunicativa que ERC ha engegat amb les protestes de pagesos. Protestes que ja han arribat a Barcelona i que han aconseguit que Aragonès i Mascort es reuneixin amb els pagesos. A la qual cosa tampoc no es poden negar perquè el contrari seria un suïcidi comunicatiu.

L'assumpte ara va de comunicació i de guanyar el relat. Per això, mentre el Govern es reuneix amb els agricultors, figures diverses d'ERC es van pronunciant a les xarxes per quedar bé amb els pagesos. I saben que el problema és a la legislació europea i a l'Agenda 2030 perquè han insistit molt que de vegades han votat en contra de les lleis europees. Ho va intentar Diana Riba a X i el conseller Mascort - que de sobte té mil problemes a sobre de la taula - al Parlament:

És a dir, que ERC es vol posar encara que sigui una estona el vestit d'antiglobalistes i de defensora de “la terra” i dels petits productors. Aquesta és la directriu de comunicació dins ERC i que han replicat dues figures importants del partit: Teresa Jordà i Oriol Junqueras. Això sí, sense gaire èxit si es tenen en compte les respostes dels usuaris a les xarxes.

Junqueras i Jordà, amics també dels pagesos

Teresa Jordà representa força bé el discurs en què ERC ara se sent còmoda: barrejar el canvi climàtic, la sostenibilitat econòmica i la crítica a les grans empreses agroalimentàries. Amb aquest discurs en marxa, els republicans s'han llançat a les xarxes per aprofitar-se de les protestes.

"Vosaltres sou còmplices d'aquest patiment", deien, incrèduls, els usuaris. Perquè ha estat el mateix Govern d'ERC qui ha manat la BRIMO a Medinyà contra les protestes dels pagesos. També criticaven que la inacció de la Generalitat durant anys hagi conduït al problema de la sequera. En qualsevol cas, el que tampoc ha faltat a la cita per fer-se una foto amb els agricultors ha estat Oriol Junqueras.

“Poca vergonya és poc”, aquesta és la tònica general de les respostes al missatge de Junqueras. N'hi havia alguns que arribaven a criticar fins i tot els agricultors que s'han prestat a fer-se fotografies amb Junqueras. "Es nota que s'acosten les eleccions", deixava caure algun en clara referència a l'electoralisme d'ERC amb aquest assumpte.

En definitiva: és evident que ERC intenta posar tota la carn a la graella amb aquest tema perquè les eleccions estan a tocar. Al marge que ERC tapa els problemes amb més problemes: quan PISA no és l'amnistia o la sequera o els agricultors. Una altra cosa és que aquesta tàctica li surti bé. Per les reaccions dels usuaris sembla difícil.

➡️ Política

Més notícies: