Ignacio Garriga parlant en un podi amb el logotip del Parlament de Catalunya al fons.
POLÍTICA

Vox fica pressió al Govern per les retallades en sanitat

Anuncien que volen 'fiscalitzar' l'acció del Govern en matèria sanitària per conèixer l'abast de les retallades

Fa unes setmanes era notícia que la Generalitat practicaria serioses retallades a l'hospital més important de Catalunya, el Vall d'Hebron. Segons es va informar, el pressupost no donava per a més i això obligaria a tancar llits i a reduir un 30% l'activitat estiuenca.

De fet, la reducció d'activitat durant l'estiu és una pràctica habitual, però no que no es contracti personal substitut. El motiu perquè ara sí que passi això està en els errors del Departament de Salut, que va sobredimensionar alguns salaris. En equivocar-se en el càlcul d'algunes nòmines, el pressupost es va veure limitat per contractar personal nou.

Els sindicats van arribar a dir que "aquestes retallades són superiors a les de Madrid d'un Govern del PP".

Manel Balcells i Pere Aragonès visiten el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona el juliol de 2023

De la mateixa manera, també va ser notícia que el servei de pediatria de l'Hospital de Mataró enfrontava importants mancances de personal. Fins al punt que es va considerar el trasllat de nous ingressos a altres hospitals com el de Badalona. Alguns professionals d'aquest departament van arribar a acumular més de 800 hores extres quan el límit legal és de 380 hores.

Vox retreu al Govern la situació de la sanitat

Davant d'aquesta situació, han estat molts els partits polítics que han criticat les retallades. Entre aquests, Vox, que ha registrat una bateria de preguntes per conèixer l'estat de la situació. L'encarregada d'anunciar-ho ha estat la diputada María García Fuster, metgessa especialista en anestesiologia i reanimació.

Segons ha explicat en roda de premsa, la intenció d'aquesta bateria de 248 preguntes és conèixer el nombre exacte de llits que han quedat inhabilitats per manca de mitjans.

“No pararem de fiscalitzar l'actuació del Govern i hem registrat preguntes per saber exactament quin és el dèficit i quin és el tancament d'hospitals de tots els hospitals de Catalunya durant el mes de juliol, agost i setembre per saber exactament com va a això afecta les llistes d'espera”, va exposar la diputada.

García Fuster també s'ha referit a una polèmica habitual a Catalunya pel que fa a aquest assumpte: l'obligatorietat del català per exercir la medicina.

Per la seva banda, la diputada ha criticat durament que per al conseller Balcells “la prioritat és que es parli català als hospitals”. En aquest sentit, també s'ha referit de manera crítica que "els metges que venen d'altres parts d'Espanya que tenen l'especialitat de MIR, que estan ben formats, no poden treballar a Catalunya perquè no tenen el nivell de català".

➡️ Política

Més notícies: