Muntatge de Pere Aragonès i Manel Balcells i l'interior de l'Hospiral de la Vall d'Hebron
POLÍTICA

Segueix el caos a sanitat: la pediatria d'un important hospital català podria tancar

Hi ha professionals amb més de 800 hores acumulades quan el màxim legal és de 380 a l'any

L'Hospital Vall d'Hebron no serà l'únic que patirà disfuncions importants a l'exercici dels seus serveis. De fet, al Vall d'Hebron encara li anirà bé si es compara amb l'Hospital de Mataró. Segons ha transcendit, hi ha el risc que aquest hospital tanqui el servei d'hospitalització de pediatria. La plantilla no dona abast.

Una falta crònica de personal a la sanitat catalana

Una de les notícies més importants de la setmana passada no tenia a veure amb el joc curt dels partits, sinó amb una cosa que afecta de ple la ciutadania. La gerència de la Vall d'Hebron va explicar que l'hospital més important de Catalunya reduiria gairebé un 30% els seus llits a l'estiu. En realitat, és una cosa habitual i que es deriva de les vacances del personal. En aquest cas, però, el factor polític va ser determinant.

El conseller de Salut, Manel Balcells, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya

Una de les raons per no disposar del personal sanitari suficient a l'estiu és que el Departament de Salut, amb el conseller Balcells al capdavant, es va equivocar amb els càlculs salarials. Per error, va augmentar en excés alguns salaris i això ha provocat la manca de pressupost per contractar personal substitut. De fons, també hi ha la ressaca de la pandèmia del coronavirus. I sembla que la manca de personal és un problema de primer ordre i que no afecta només la Vall d'Hebron.

Una plantilla exhausta

La possibilitat de tancar el servei d'hospitalització de pediatria de l'Hospital de Mataró també depèn de la manca de personal. Es tracta d'un problema que s'arrossega des de fa temps i que s'ha accentuat les darreres setmanes.

En cas que es tanqui el servei d'ingressos durant els propers dies, caldrà procedir al trasllat dels nens que requereixin ingrés a altres hospitals com el Germans Trias i Pujol de Badalona. Per part dels ja hospitalitzats, les autoritats sanitàries asseguren que no hi ha cap risc. De moment, els nens ingressats són 7 nounats i 8 nens. Per part de la plantilla, en canvi, la situació no sembla tan clara.

Hospital de Mataró

Segons informa el mitjà Capgrós, el personal de pediatria no té tan clar que la situació es controli en els pròxims dies com així assegura el Consorci Sanitari del Maresme. De fet, donen gairebé per descomptat que hi haurà trasllats. Dimecres passat ja van rebre un missatge informant que havien de detenir els ingressos hospitalaris.

Així mateix, aquesta falta crònica de professionals ha portat a sobrecarregar de feina els que ja n'hi ha. Segons el mateix mitjà, hi ha professionals amb més de 800 hores anuals acumulades quan el límit legal és de 380. Aquesta descompensació es mostra en el fet que ara mateix l'hospital té set places de pediatria obertes i pendents de cobrir.

➡️ Política

Més notícies: