Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez i un pla mitjà d'Oriol Junqueras aplaudint i Carles Puigdemont somrient
POLÍTICA

Els votants indepes envien un seriós avís a Junts i ERC

Una enquesta mostra la preferència de les bases sobre la batalla al Congrés

La formació de la Mesa del Congrés, demà dijous, marcarà l'inici de la legislatura i la primera batalla per arribar a la Moncloa. El PSOE i el PP continuen explorant les aliances per assegurar-se la majoria d'aquest òrgan clau. De moment hi ha un empat tècnic, i tot dependrà de la decisió dels independentistes catalans.

ERC ha endurit la seva posició aquests últims dies, encara que és probable que finalment donin el seu braç a tòrcer. La decisió de Junts, en canvi, continua sent una incògnita. El partit de Carles Puigdemont manté el silenci i no desvetllaran el seu vot fins a minuts abans de la sessió.

El que és clar és que l'escenari postelectoral ha ressuscitat les forces adormides del processisme a Catalunya. Més enllà de les direccions dels partits, a les bases s'escampa la sensació que és una oportunitat històrica. Una enquesta en una de les principals capçaleres del processisme mostra una cosa significativa.

S'imposa la tesi del bloqueig

Una enquesta al mitjà Nació Digital pregunta als seus lectors si ERC i Junts si han de facilitar la presidència del Congrés al PSOE. Un 61% dels que han votat opten per mantenir el bloqueig, mentre que el 39% sí que són partidaris de cedir.

Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020

Una majoria de votants independentistes consideren que el bloqueig a la governabilitat d'Espanya és positiva. Aquest sector demana a les cúpules dels partits processistes que mantinguin el pols si el PSOE no cedeix a les seves exigències. L'amnistia i el referèndum continuen sent els punts innegociables per als més radicals.

També hi ha un sector de l'independentisme, més minoritari pel que sembla, que considera que anar a noves eleccions és perdre una oportunitat d'or. En aquesta línia, pensen que cal tensar la corda al màxim però sense trencar-la. Això permetria concessions històriques de l'Estat al moviment independentista.

La batalla ERC-Junts

Esquerra té una posició difícil. D'una banda, vol donar continuïtat a l'aliança amb les esquerres a Madrid, però de l'altra necessita marcar un perfil dur davant del seu competidor, Junts. Els dirigents republicans han enviat missatges d'advertència al PSOE les últimes hores, encara que sembla improbable que bloquegin la majoria progressista al Congrés dels Diputats.

La situació és també espinosa per a Junts. Puigdemont està pressionat pel sector moderat, que demana ampliar el marge de negociació, i el sector radical, enrocat al bloqueig polític. A Waterloo són conscients que la decisió que prenguin marcarà el futur de l'independentisme i del seu propi partit.

Objectiu, la Moncloa

Mentrestant, els dos grans partits espanyols continuen esgotant les seves opcions. El bloc de la dreta (PP, Vox i UPN) suma 171 diputats, que podrien ser 172 si aconsegueix els vots de Coalició Canària. En seguiria necessitant cinc, i Feijóo explora ara un pacte in extremis amb el PNB, encara que sembla complicat.

Muntatge de fotos de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo amb els colors del PSOE i el PP de fons

El bloc de l'esquerra (PSOE, Sumar, ERC, Bildu i BNG) sumaria 171 escons si aconsegueix el suport del PNB. Continua necessitant els set diputats de Junts per arrabassar la majoria al bloc conservador. A Ferraz estan convençuts que els juntaires cediran a l'últim moment.

Qui es faci amb la majoria del Congrés tindrà un avantatge evident per intentar formar govern. A més, si finalment Pedro Sánchez aconsegueix ser investit, la Mesa del Congrés serà un òrgan clau. Des d'allà es poden facilitar processos legislatius com ara l'amnistia.

➡️ Política

Més notícies: