Primer pla de Francina Armengol, expresidenta del Govern Balear, amb rostre somrient
POLÍTICA

Francina Armengol, l'amiga dels processistes que vol presidir el Congrés

Pedro Sánchez torna a acontentar ERC i Junts amb la seva candidata per a la Mesa

Francina Armengol s'ha convertit en una nova concessió de Pedro Sánchez al processisme. Primer va venir la promesa de permetre que ERC i Junts tinguin grup parlamentari propi en aquesta legislatura -tot i que legalment no compleixen els requisits-. Després, el líder del PSOE no va tenir més remei que acceptar els vetos processistes a Meritxell Batet primer, i a Miquel Iceta després, per presidir el Congrés. I ara, els de Junqueras i Puigdemont aconsegueixen que Sánchez es rebaixi una altra vegada amb el nomenament de l'expresidenta balear com a candidata per comandar la Mesa de la Cambra Baixa.

Pedro Sánchez vol convèncer com sigui Junts perquè doni suport a la candidata del PSOE per presidir de la Mesa del Congrés. I per això ha decidit proposar un nom afí als processistes. Francina Armengol, que va deixar de ser presidenta de les Balears fa unes setmanes després de perdre les eleccions, és del gust del partit de Carles Puigdemont. Tot i que asseguren que “és un gest insuficient”, fonts de Junts comentaven a El Español que Armengol és “una persona amb més sensibilitat que algú de Madrid”.

De fet, Francina Armengol ja sap què és treballar amb independentistes. En els vuit anys que ha estat al comandament de les Balears, la socialista ha governat amb Podem i els nacionalistes de Més -dos partits que ara estan integrats a Sumar-. "Armengol és un exemple d'un país que conviu amb naturalitat en la riquesa que suposen les diverses llengües que es parlen a Espanya", reivindiquen des de Ferraz.

En aquest sentit, sembla cada cop més clar que un dels cavalls de batalla d'aquesta legislatura serà el fet de poder parlar en català a l'hemicicle. Aquesta ha estat una de les exigències que ha posat ERC a canvi del seu suport i ara Sánchez complau els seus desitjos amb el nomenament de Francina Armengol.

I és que al bàndol republicà estan més que satisfets amb l'elecció de l'expresidenta Balear. Segons El Confidencial, a Esquerra la preferien a Félix Bolaños, un altre dels noms que van aparèixer a les quinieles com a possibles candidats socialistes a la Mesa del Congrés. I és que Francina Armengol és considerada de l'ala més federalista del PSOE, parla català i té arrelament a Catalunya –va estudiar a Barcelona i allà va començar la seva militància política–.

El nomenament de Francina Armengol, doncs, és una altra concessió del PSOE a Esquerra i Junts perquè votin a favor de la candidata socialista aquest dijous per presidir el Congrés. ERC, amb una aspirant afí i amb la promesa de formar un grup parlamentari propi, sembla que en té prou per regalar el seu suport al PSOE. Més complexa és la situació respecte a Junts, que fins dijous mateix no donaran a conèixer la seva decisió final. Una decisió que, a efectes pràctics, pot decantar la presidència de la Mesa cap al bloc progressista o el bloc considerat de dretes.

➡️ Política

Més notícies: