Un home amb ulleres i vestit blau sosté un micròfon mentre parla, envoltat de persones que aixequen cartells blaus amb la paraula Danke.
POLÍTICA

La victòria del partit antiimmigració a Àustria descol·loca TV3

Segueix la relació traumàtica entre la televisió pública catalana i l''extrema dreta'

El Partit de la Llibertat d'Àustria (FPÖ) ha fet història en guanyar les eleccions del país i ser el primer partit antiglobalització que s'imposa al bipartidisme a Europa. La formació liderada per Herbert Kickl i aliada de Vox a Espanya ha guanyat les eleccions parlamentàries amb el 29,2% dels vots.

Ha derrotat així el centredreta (ÖVP, 26,5%) i la socialdemocràcia (SPÖ, 21%), que ara podrien aliar-se per fer un cordó sanitari al partit vencedor i impedir que governi.

Un home amb ulleres somriu a la càmera mentre està envoltat de persones i banderes.

L'FPÖ culmina així l'ascens d'aquesta formació dretana que ha seduït l'electorat austríac amb un programa basat en “remigració”. És a dir, l'expulsió dels austríacs amb arrels no europees la integració de les quals es consideri insuficient. A més, el partit ha posat l'èmfasi en la recuperació econòmica del país, sobretot de les classes mitjanes copejades per la crisi i el fracàs dels successius governs liberals.

La notícia ha causat un gran impacte a tot Europa. Fins ara les formacions antiglobalistes havien aconseguit condicionar governs històricament repartits entre el centredreta i la socialdemocràcia. Però fins ara cap no havia aconseguit posicionar-se com el partit més votat i això marxa un punt d'inflexió a l'ecosistema política europea.

TV3, de dol per la victòria de l'FPÖ

TV3 també s'ha fet ressò de la victòria de l'FPÖ, destacant termes com “nazis” i “ultradreta”. La televisió pública catalana, que fa només una setmana celebrava la victòria de l'SPD sobre l'AfD a l'estat de Brandenburg, a Alemanya , avui es veu descol·locada pel triomf de la dreta radical austríaca. "L'extrema dreta guanya les eleccions a Àustria", ha informat, "els extremistes de l'FPÖ són la primera força del país".

A més, destaquen que "malgrat guanyar, tindran difícil formar govern perquè la resta de partits han deixat clar que no s'integraran a cap executiu amb l'extrema dreta".

Si fa uns dies TV3 celebrava el “fre a l'extrema dreta” a Alemanya, ara posa l'accent a la reacció contra el partit guanyador de les eleccions austríaques. Una reacció que s'ha limitat a un grapat de persones a l'exterior del parlament austríac. Però que el canal ha destacat pels cartells reclamant que s'expulsi els nazis de la cambra.

Segons la televisió pública catalana, “les eleccions han estat marcades pels missatges xenòfobs i euroescèptics” de l'FPÖ. També destaca que el seu líder es presenta davant dels seus votants com a volkskantzler (canceller del poble), amb unes clares reminiscències a Hitler.

La traumàtica relació de TV3 amb l''extrema dreta'

TV3 va canviar molts dels seus criteris ideològics quan va passar a estar controlada per ERC. La deriva woke va coincidir amb l'auge dels partits antiglobalització a Europa i d'Aliança Catalana a Catalunya. L'èxit del partit de Silvia Orriols, paral·lelament a l'enfonsament de Junts, ERC i la CUP, ha radicalitzat les posicions de TV3 contra formacions de la nova dreta.

Els informatius de la cadena es refereixen a aquests partits amb etiquetes com ara xenòfobes, d'extrema dreta o ultradreta, o directament racistes. Això impedeix moltes vegades entrar al fons de la pregunta del milió: per què cada cop més persones voten aquestes formacions?

➡️ Política

Més notícies: