Un periodista informa des de Berlín mentre es mostra una celebració d?AfD i una presentadora en un estudi de televisió.
POLÍTICA

Els malabars de TV3 per maquillar els resultats de les eleccions a Alemanya

La televisió pública catalana celebra el 'fre a l'extrema dreta' malgrat l'enfonsament general de l'esquerra

La dreta radical segueix retallant terreny a la socialdemocràcia alemanya, a la carrera de fons que fa mesos que disputen per aconseguir el poder. L'SPD d'Olaf Scholz ha aconseguit imposar-se per la mínima a Alternativa per Alemanya (AfD) a les eleccions regionals de Brandenburg. La concentració del vot antidretà ha beneficiat el partit socialdemòcrata, que tot i així ha guanyat per un marge molt ajustat.

De fet, el president de la regió, Dietmar Woitdke, va demanar calma en conèixer els resultats per l'ajustat marge a la victòria de l'SPD. En tot cas, això permet al canceller Scholz prendre una mica dʻaire en ple procés de declivi del seu partit. Les enquestes parlen d'un retrocés de les esquerres i d'un ascens de la dreta a les eleccions generals previstes per a l'any que ve.

Una multitud de persones es manifesten amb nombroses banderes d'Alemanya i pancartes d'un partit polític.

Alternativa per Alemanya ha obtingut el 29,6% dels vots i 30 diputats, davant del 30,7% dels sufragis i 32 escons de l'SPD. Es tracta d'un nou cop d'efecte dels nacionalistes alemanys, que ja van donar la sorpresa recentment a les eleccions de Turíngia i Saxònia. Això demostra la tendència a l'alça de l'AfD i els problemes d'un Olaf Scholz que ha hagut d'endurir les polítiques migratòries per resistir.

TV3 celebra el 'fre a l'extrema dreta'

La realitat és que l'SPD ha aconseguit salvar a l'últim minut i per la mínima un feu històric on governa des de fa 34 anys. Amb tot, els resultats han estat celebrats a TV3, que ha parlat de “fre a l'extrema dreta”. Una anàlisi de brotxa grossa que no té en compte la patacada d'altres esquerres, com el Die Linke, ni la pujada d'altres partits antiimmigració com la de Sahra Wagenknecht.

El BSW, escissió de Die Linke, ha escalat fins a la tercera posició amb un discurs contra la immigració il·legal i l'ajuda a Ucraïna a la guerra contra Rússia. És cridaner que el partit de Sahra Wagenknecht hagi aconseguit un 13,1% dels sufragis i 14 diputats, mentre el Die Linke ha quedat fora de la càmera amb un 2,9% dels vots. Hi ha un clar canvi de tendència a Alemanya, que no obstant TV3 intenta maquillar amb el mantra del “fre a l'extrema dreta”.

Una dona parlant en un podi amb un micròfon i un fons vermell amb text en alemany.

L'esquerra alemanya està patint les conseqüències de la crisi econòmica i social que fa anys que planeja sobre el país. Els partits tradicionals -com l'SPD i el Die Linke, però també la CDU- estan sent castigats per qüestions com la guerra d'Ucraïna i el bonisme amb la immigració. En canvi, els nous partits que plantegen una ruptura amb el vell establishment estan rebent suport massiu.

Els mitjans catalans, al servei del relat

Fa temps que TV3 està obsessionada amb l'extrema dreta, i les seves anàlisis giren sempre al voltant d'aquest enfocament. La seva deriva ideològica al servei del poder a Catalunya, el canal públic ha esdevingut punta de llança de l'esquerra per la imposició del seu relat. Això fa que l'actualitat política europea s'analitzi sempre des del punt de vista del “fre a l'extrema dreta”.

Però el seu sectarisme no s'hi atura, perquè ha estat acusada reiteradament de favoritisme cap a règims com el de Veneçuela o Hamàs a Palestina. Per no parlar de la sobrerepresentació de les minories que reclamen la seva quota de pantalla a la televisió woke per excel·lència. En aquest cas, la política exterior serveix per justificar els propis interessos a Catalunya, on també duen a terme una croada contra allò que despectivament anomenen l'"extrema dreta".

➡️ Política

Més notícies: