Pla mitjà de Samuel Vázquez al plató del programa de Cuatro, Horizonte, portant ulleres negres
POLÍTICA

Victòria judicial de Samuel Vázquez contra els que intenten silenciar-lo

Ordenen que s'investigui si hi va haver prevaricació, assetjament i coaccions per part dels comandaments policials

La figura de Samuel Vázquez és incòmoda per als comandaments policials. No és estrany si tenim en compte que aquest agent de la Policia Nacional, criminòleg i president de l'associació Una Policía para el Siglo XXI fa anys que denuncia l'actual model policial.

En llibres, entrevistes, articles, conferències i compareixences a parlaments, Samuel Vázquez assenyala que l'actual model policial serveix per protegir les estructures de poder i no el ciutadà. En línies generals, el que defensa es resumeix en una de les seves frases cèlebres: “Ni el ministre de l'Interior, ni el Secretari d'Estat de Seguretat, ni el Director General de la Policia són policies. Sí que són del partit. Aleshores, a qui protegiran? Al partit, evidentment”.

La seva comesa com a president d'Una Policía para el Siglo XXI, que no és cap altra que aconseguir que la policia se centri més a prevenir delictes que a fer números per maquillar estadístiques, li ha comportat seriosos problemes. Des d'intents de censura fins a obertures d'expedients. Fins i tot ha denunciat més d'una vegada que agents d'Afers Interns han gravat les seves xerrades com a membre de l'associació civil que presideix per veure si li podien imputar algun delicte.

Intents de silenciar Samuel Vázquez

Quan Samuel Vázquez va publicar el seu llibre 'Don't fuck the Police', que va coincidir amb les seves primeres compareixences a diversos parlaments que es van fer virals per internet, van començar els seus problemes dins del cos -no amb els seus companys, però sí amb els seus caps-. I és que els comandaments policials no van dubtar a perseguir-lo amb l'objectiu de silenciar-lo. En un mes, li van obrir fins a cinc expedients disciplinaris seguits. No pels seus actes com a agent de policia, sinó per les seves paraules i declaracions com a president d'una associació civil com és Una Policía para el Siglo XXI.

Davant d'aquesta persecució, Samuel Vázquez no va dubtar a querellar-se contra el Director General de la Policia (que va ser qui va decidir incoar aquests expedients), així com altres comandaments policials. Al seu entendre, podrien haver incorregut en possibles delictes de prevaricació, assetjament i coaccions. Tot i això, el jutjat d'instrucció va decidir arxivar el cas sense ni tan sols investigar o fer testificacions.

Victòria judicial per a Samuel Vázquez

Després d'aquesta decisió, Samuel Vázquez va recórrer davant de l'Audiència Provincial de Madrid per demanar que, com a mínim, s'investigui el cas. I ara aquest òrgan ha donat un toc d'atenció al jutge.

Els tres magistrats de l'Audiència Provincial de Madrid han donat la raó al president d'Una Policía para el Siglo XXI i han ordenat al jutjat d'instrucció que investigui el cas. Consideren que hi ha una base per, com a mínim, investigar si hi ha pogut haver coaccions, prevaricació i assetjament i si cal imputar algun comandament policial o fins i tot el Director General de la Policia Nacional.

En declaracions a E-Notícies, Samuel Vázquez remarca que li van obrir aquests expedients per les seves activitats com a membre de la societat civil i celebra que, si més no, finalment es pugui investigar el cas. Sindicats com Alternativa Sindical de Policía, així com l'associació que presideix Vázquez, s'han pronunciat assegurant que “ara comença la batalla legal” per un assumpte que ha significat “un calvari” per a aquest agent de la Policia Nacional, criminòleg i expert en models policials que incomoda els comandaments polítics que hi ha al cos.

➡️ Política

Més notícies: