Muntatge amb els dirigents Ernest Urtasun, Janet Sanz, Josep Vendrell i Aina Vidal

POLÍTICA

La vella Iniciativa culmina el seu pla de carregar-se a Podemos a Catalunya

La formació morada aposta per no presentar-se a les eleccions catalanes del 12-M per centrar-se a les europees del 9 de juny

De mica en mica es va aclarint el panorama de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig. El darrer partit a aclarir els seus dubtes ha estat Podemos. La direcció de la formació morada a Catalunya ha apostat per no presentar-se i així “no col·laborar en la fragmentació de l'esquerra, que només beneficia la dreta i l'extrema dreta”.

Ara les bases hauran de ratificar aquesta decisió. Una decisió que culmina el camí cap a la irrellevància a Catalunya del partit de Ione Belarra i Irene Montero. I és que, des de fa mesos, Podemos està en crisi a terres catalanes, amb multitud de baixes, destacant les de Jèssica Albiac i Jaume Asens, que han pres partit per Sumar.

D'aquesta manera, també culmina el pla de l'antiga Iniciativa per Catalunya de carregar-se Podemos del panorama polític català. Una guerra entre diverses formacions del mateix espai ideològic que ha finalitzat amb replegament de forces al voltant de Sumar, l'artefacte creat per Yolanda Díaz i controlat de facto per la vella guàrdia d'Iniciativa.

La irrupció de Podemos després del famós 15-M, va obligar ICV a reinventar-se. Iniciativa va canviar de pell per intentar diferenciar-se del que anomenaven “vella política”, cosa que, per altra banda, els definia a la perfecció després d'anys fent de crossa del PSC i acumulant càrrecs i deutes.

Es va crear l'espai dels Comuns, que en línies generals estava formada per tres sectors: l'antiga ICV, Podem i Barcelona En Comú, és a dir, el projecte d'Ada Colau. De mica en mica, Iniciativa va anar prenent el control de BComú. Un procés que es va accelerar el darrer any amb la invenció de Sumar per part de Yolanda Díaz.

Sumar a Catalunya ha esdevingut, bàsicament, Ada Colau més l'aparell d'Iniciativa per Catalunya (Janet Sanz, Ernest Urtasun...). I, veient que era el cavall guanyador en la lluita interna d'aquest espai ideològic, han acabat sumant a cares podemites com Jèssica Albiac o Jaume Asens.

Ara, amb la decisió de Podem de no concórrer a les eleccions del 12 de maig, es pot donar per pràcticament finalitzada aquesta lluita interna. Iniciativa, juntament amb Ada Colau i altres exmembres destacats de Podem, ha guanyat la partida. Almenys a Catalunya. I és que, això sí, la formació morada a terres catalanes té previst treballar perquè Irene Montero aconsegueixi el seu escó a les eleccions europees del 9 de juny.

➡️ Política

Més notícies: