Muntatge de Josep Gonzàlez-Cambray amb una manifestació d'un sindicat de mestres de fons
POLÍTICA

I al final la USTEC s'ha sortit amb la seva amb Cambray

Els sindicats celebren el cessament del conseller

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat avui la remodelació del seu govern després de la sortida de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Teresa Jordà deixa el Govern per incorporar-se a les llistes d'ERC a les eleccions al Congrés. Aragonès ha aprofitat la seva sortida per forçar una crisi de govern i canviar dues conselleries més.

Un dels sacrificats ha estat Josep González-Cambray, el polèmic conseller d'Educació que feia temps que estava al punt de mira dels estaments docents. Especialment el sindicat majoritari de professors, la USTEC (Unió Sindical dels Treballadors d'Ensenyament de Catalunya). Aquesta mantenia des de feia temps una croada contra Cambray, i fa poc en van tornar a demanar la dimissió.

Josep González Cambray en una roda de premsa en mitjans

Va ser després de les eleccions municipals del 28 de maig, quan el sindicat va demanar a Aragonès que cessés Cambray per revertir la patacada electoral. En un comunicat, van assenyalar la necessitat d'“un gir de 180 graus a les polítiques educatives”. I van carregar contra el conseller pel fracàs de l'última negociació sobre les condicions laborals del personal educatiu i les seves reivindicacions.

Pere Aragonès, que va evitar el cessament abans de les eleccions, accedeix ara al seu relleu conscient de la impopularitat que arrossega. El conseller deixa enrere dos anys de polèmiques, vagues i protestes, en un mandat que serà recordat pel lema 'bye bye Cambray'. Els principals focus de tensió han estat el conflicte laboral amb els docents i les promeses incomplertes a les famílies, principalment amb els barracons i el pla de climatització.

Celebren la marxa de Cambray

La USTEC ha celebrat el cessament de Cambray i confien que "el lideratge al capdavant del Departament vagi acompanyat d´un canvi profund en les polítiques". No són els únics. La CGT ha anat més enllà i ha brindat amb cava per la marxa del conseller, que consideren “persona non grata”.

CCOO i UGT se sumen a l'aplaudiment per l'adéu a Cambray, tot recordant que després del seu pas Catalunya és líder en incomprensió lectora i fracàs escolar. A més, saluden Anna Simó, nova consellera, com algú “dialogant i amb àmplia experiència política a l'àmbit de l'educació”. Desitgen que la seva arribada posi fi a una etapa, la de Josep González-Cambray, marcada pel conflicte i l'autoritarisme.