Fotomuntatge de Pere Aragonès amb Anna Simó al costat amb una classe d'educació primària de fons
POLÍTICA

Aragonès finalment es carrega Cambray i tira de la vella guàrdia

Fins a tres consellers de la Generalitat seran cessats avui

Matí atrafegat al Palau de la Generalitat. La inclusió de Teresa Jordà a les llistes per a les eleccions generals del 23 de juliol permetia a Pere Aragonès l'opció de remodelar el seu Govern per primera vegada des que governa en solitari. Per tant, era previsible que en els propers dies nomenés un nou conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Però el president de la Generalitat ho ha aprofitat per emprendre més canvis en el seu Govern. Un d'ells era previsible i esperat, mentre que un altre ha estat bastant sorprenent. Teresa Jordà no és l'única consellera que deixarà de ser-ho avui. Josep González-Cambray i Juli Fernández també salten de l'executiu català.

Cambray, responsable d'Educació, era segurament el més desitjat. Tots els sindicats de mestres i professors han estat molt crítics amb la seva gestió. Ha viscut diverses controvèrsies després d'haver avançat el curs escolar ha patit innombrables protestes, vagues i fins i tot ocupacions en la seva conselleria. Pere Aragonès el va amagar durant la campanya de les municipals i ha decidit aguantar-lo més temps del previst, però aquest mateix matí ja no serà Consell d'Educació.

La cadena SER també ha publicat la seva substitució: Anna Simó. És membre del nucli dur, l'única persona del sector de Puigcercós que va aguantar amb Junqueras i que ja havia estat consellera del Tripartit i lalt càrrec d'Educació al Govern de Quim Torra.

Més sorprenent és la destitució deJuli Fernández, l'actual consller de Territori. Va arribar després de la sortida de Junts per Catalunya del Govern i Aragonès ja el dóna per amortitzat després de només vuit mesos en el càrrec. Tot indica que el pacte d'ERC amb el PSC pel quart cinturó -que Fernández estava en contra- podria ser el detonant. La seva substituta serà la d'una altra persona de l'antiga guàrdia republicana, Ester Capella, que va ser consellera de Justícia i era fins avui Delegada de la Generalitat a Madrid.

Finalment, Aragonès també confirmarà la destitució de Teresa Jordà, nomenada número 2 d'ERC a les llistes generals. El nou conseller d'Acció Climàtica serà el seu número dos a la conselleria, David Mascort.

➡️ Política

Més notícies: