Muntatge de Silvia Orriols i els estudis de TV3
POLÍTICA

TV3 ja no pot censurar Aliança Catalana i Sílvia Orriols

Aquesta setmana han tret la seva intervenció al Parlament i l'han trucat per a una entrevista

Alguna cosa està canviant a l'ecosistema polític i mediàtic català, dominat fins ara per la censura i els cordons sanitaris. Primer Vox, quan va irrompre al Parlament, i ara amb Aliança Catalana, arran de la seva irrupció en la política catalana. Els mitjans catalans han estat especialment durs amb la formació independentista identitària, a qui primer van silenciar i després van estigmatitzar.

Dona de cabell fosc i curt parlant davant d'un micròfon, vestida amb una jaqueta blava i una samarreta grisa, amb un fons blanc i una pantalla a la dreta.

Aquesta setmana, amb motiu del debat de política general al Parlament de Catalunya, la televisió pública catalana s'ha fet ressò del discurs de Sílvia Orriols. I ho ha fet sense apel·latius ni adjectius valoratius, citant simplement les paraules textuals i adjuntat el vídeo de la seva intervenció.

Una cosa inaudita a TV3, que fins ara sempre acompanyava el nom de Sílvia Orriols o Aliança Catalana amb adjectius com a "ultra" i "xenòfob". O que parlava d'Aliança Catalana sempre de manera tendenciosa, amb continguts negatius o cercant la polèmica. Sorprèn també la neutralitat en aquest cas, tenint en compte la duresa emprada per la diputada precisament contra TV3 i la censura.

TV3 ha trucat a Sílvia Orriols

Però això no és tot, sinó que la mateixa Sílvia Orriols ha revelat que després de la seva intervenció va rebre una trucada de TV3 per proposar-li una entrevista. "Ahir denuncio des del faristol la censura que fa anys ens aplica TV3, i TV3 truca avui a l'ajuntament de Ripoll per concertar una entrevista", va tuitejar Sílvia Orriols. Amb l'afegitó "el poder de la paraula".

La trucada de TV3 a l'ajuntament de Ripoll suposa un gir copernicà a la política de censura i cordó sanitari mediàtic dut a terme pels mitjans públics i subvencionats a Catalunya. Tant és així, que fa un any era impossible veure Sílvia Orriols en un plató de televisió o als diaris finançats pel govern català. I quan apareixia era sempre en notícies negatives o que permetien reforçar-ne la identificació amb el racisme i l'extrema dreta.

El cordó sanitari no ha funcionat

Però tot té una explicació, i en aquest cas sembla que està en el fracàs del cordó sanitari imposat pels partits polítics i els mitjans de comunicació a Aliança Catalana. En un món dominat cada cop més pels canals alternatius d'informació, com ara les xarxes socials, els cordons sanitaris solen obtenir l'efecte contrari al desitjat. Són identificats per amplis sectors de la població com una corretja de transmissió del poder que retalla la informació lliure.

Això és el que ha passat per exemple amb el discurs de 24 minuts d'Orriols al Parlament aquesta setmana, que es va tornar viral en qüestió d'hores . El poder polític i els seus terminals ja no poden impedir que els ciutadans accedeixin a aquests continguts. I s'ha demostrat que com més es regodegen a les etiquetes, com la ultradreta, més reforçats surten els discursos que volen estigmatitzar.

➡️ Política

Més notícies: