Muntatge de Donald Trump i els estudis de TV3
POLÍTICA

TV3, amb tot contra Donald Trump

La cadena es fascina davant el fet que Trump triomfi electoralment i parla de 'crisi absoluta' en cas que torni a guanyar

La carrera presidencial de Donald Trump també troba la seva interpretació a TV3. La televisió pública catalana parla de “crisi absoluta” si es donés el cas que Trump fos escollit i condemnat alhora. Però si l'expresident triomfa entre els votants és precisament perquè el veuen com un màrtir. En qualsevol cas, no és cap sorpresa que TV3 no sigui gaire partidària de Donald Trump.

Donald Trump provoca nervis

Donald Trump és un cas a part. L'expresident nord-americà trenca motlles a mesura que se'ls posen al davant. L'últim és la carrera presidencial per tornar a la Casa Blanca. De moment, arrasa a les primàries del partit republicà i això provoca una pregunta entre els demòcrates: ¿Joe Biden pot fer-hi front?

Encara que en realitat és una pregunta que també es fan a Europa. I no pas per mera curiositat intel·lectual. Trump ja ha deixat clar que no és bel·licista, que creu en l'aïllacionisme dels EUA i que 'America First'. Cosa que es tradueix a tancar aixeta de la guerra d'Ucraïna i deixar sols els europeus.

Trump i TV3

I de la mateixa manera que va guanyar les eleccions del 2017 pretén fer-ho en les següents: presentant-se com una figura contra l'establishment. Cosa que li està sortint molt cara. L'establishment nord-americà el planta constants causes judicials per intentar treure'l del joc. El problema és que Trump capitalitza electoralment aquesta situació i arrasa entre els seus.

Això provoca una situació inèdita que frega amb allò surrealista: la possibilitat que acabi condemnat i alhora guanyi les eleccions. Cosa que definitivament trencaria les costures polítiques dels EUA. I no només les costures de la primera potencial mundial, també les dels mitjans, entre ells TV3:

La televisió pública catalana es fascina davant del fet que tingui càrrecs pendents i que “això no el penalitzi”. Però precisament aquesta és la raó per la qual triomfa entre els seus votants: perquè ho perceben com un màrtir. La “crisi absoluta” de què parla TV3 si Trump surt escollit és perquè, malgrat tots aquests càrrecs, el poble americà l'ha escollit.

En aquesta línia, TV3 no surt dels llocs comuns per interpretar el fenomen de Trump. Antoni Bassas, excorresponsal de TV3 a Washington, habitualment parla de Trump per dir coses com que “la seva continuïtat a molts ens produeix angoixa”, que és un precedent del populisme i coses per l'estil. A tot això, Trump representa un element pertorbador per a qualsevol poder mediàtic establert: demostrar que es poden guanyar les eleccions al marge de la premsa oficialista.

➡️ Política

Més notícies: