Muntatge amb les cares en primer pla de Laura Borràs i Salvador Illa en gran i d'Oriol Junqueras més petit
POLÍTICA

Sociovergència a la vista malgrat Barcelona

Trias avala revalidar el pacte a la Diputació de Barcelona

Hi ha vida més enllà de l'ajuntament de Barcelona. El terratrèmol polític obert a Catalunya després de les eleccions municipals del 28-M ha demostrat la sorprenent versatilitat dels pactes entre les formacions polítiques. Per això, l'enuig de Junts per la jugarreta que ha deixat Xavier Trias sense alcaldia podria no ser un obstacle per revalidar el pacte amb els socialistes a la Diputació de Barcelona.

Cal recordar que fora de l'ajuntament de Barcelona, Junts, en ple enfrontament amb ERC per l'hegemonia de l'espai independentista, ha tingut el PSC com a principal aliat en l'estratègia de pactes municipals.

Trias obre la porta a la sociovergència

El mateix Xavier Trias ha obert la porta a revalidar el pacte Junts-PSC a la Diputació de Barcelona, malgrat el que va passar aquest cap de setmana a l'ajuntament. L'acord aconseguit fa quatre anys ha permès a la socialista Núria Marín presidir l'ens provincial aquesta legislatura passada. "No estic en contra d´aquest pacte", ha dit Trias, que ha mostrat "un gran respecte per la senyora Marín".

Imatge en primer pla del candidat de Junts per Catalunya Xavier Trias

Trias també ha tingut paraules de cortesia per a Antonio Balmón, del PSC, que “no ha faltat mai a la seva paraula”. En canvi, ha demanat “apartar de la política els qui falten a la seva paraula”, en clara referència al que ha passat a la sessió d'investidura del consistori barceloní aquest cap de setmana.

Xavier Trias es mostra partidari d'abandonar la rancúnia i aprofitar els acords assolits en altres espais de poder: “Hem de tenir la capacitat de poder governar. Que jo estigui enfadat o indignat, no vol dir que no siguem intel·ligents”.

Pacte amb el PSC

Més enllà de l'alcaldia de Barcelona, la diputació continua sent un espai preferent per al partit de Carles Puigdemont. I a més, segueix supurant la ferida pels recents acords entre ERC i el PSC a les diputacions de Lleida i Tarragona. Per tot això, Junts podria tornar a assolir un acord amb el partit que presideix Salvador Illa i consolidar la sociovergència a la diputació.

Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC

Durant la campanya electoral i després de les eleccions s'ha especulat amb un pacte entre els socialistes i els hereus de Convergència. Tot i les coincidències programàtiques Trias es va mostrar contrari a repartir-se l'alcaldia amb el PSC. ERC sempre va ser el seu soci prioritari, i ho ha pagat car. Ara caldrà veure si Junts és capaç de refer-se del cop per, amb sang freda, assegurar-se el poder provincial.

➡️ Política

Més notícies: