Muntatge amb un pla mitjà de Pere Aragonès alçant el braç i una imatge del rètol de TV3 que hi ha al terrat dels estudis de la cadena

POLÍTICA

La gota que fa vessar el got: Treballadors de TV3 diuen prou a les ingerències d'ERC

El malestar pel fitxatge de Tomàs Molina per a les europees se suma a la llista de greuges dels darrers mesos

El consell professional d'informatius de TV3 ha emès un dur comunicat criticant les últimes ingerències polítiques per part del Govern d'ERC. En concret, el trasllat de les delegacions de TV3 i Catalunya Ràdio de Girona a un complex de la Generalitat, i el fitxatge del meteoròleg Tomàs Molina per a les llistes d'ERC a les europees. Dues decisions que “malmeten la imatge de la nostra independència periodística”, però que lamentablement no són cap novetat.

Fa tot just un mes, el Sindicat de Periodistes de Catalunya va emetre un altre dur comunicat criticant “la desfilada de consellers als informatius” i com el Govern “marca l'agenda catalana”. Entre els treballadors s'hi ha instal·lat el malestar pel control ideològic creixent de l'ens públic. El fitxatge de Tomàs Molina ha estat la gota que ha fet vessar el got, i els professionals han dit prou.

Muntatge de Tomàs Molina i el logotip d'ERC

No només els treballadors, també molts catalans tenen la sensació que TV3 s'ha convertit en una mera corretja de transmissió de les fílies i les fòbies d'ERC. Ara, en període electoral, hi ha la temptació de confondre encara més el servei públic amb els interessos de partit. Res estrany tenint en compte com Pere Aragonès està utilitzant el càrrec presidencial amb fins electorals.

Control ideològic de TV3

E-Notícies va destapar fa algunes setmanes la denúncia de diversos treballadors per l'aplicació de criteris ideològics a les proves de selecció de TV3. Es demana als candidats que facin notícies amb un evident biaix ideològic, per exemple anomenant “extrema dreta” Sílvia Orriols o criticant l'actuació policial contra els manters. Els criteris han de coincidir plenament amb els que marquen els responsables d'informatius, alhora connectats amb el poder polític.

El Sindicat de Periodistes va denunciar el “servilisme cap al poder i el tuf oficialista” dels informatius de la cadena, així com “les contínues ingerències polítiques”. Va demanar més recursos i independència per als professionals. "Fa caure la cara de vergonya com es preparen les peces en funció de les preocupacions del Govern", van afegir.

Els professionals esclaten

Ara, el consell professional critica la decisió d'unificar les redaccions de TV3 i Catalunya Ràdio a Girona, i traslladar-les a l'Espai Santa Caterina, que pertany a la Generalitat. “Portar les redaccions dels informatius al mateix lloc on hi ha el govern posa en qüestió la independència dels mitjans públics”, afirmen. Lamenten que això els associa “a un braç del govern, com si fóssim un departament més”.

També reconeixen que el fitxatge de Tomàs Molina per ERC “ha causat malestar a la redacció per com pot afectar la nostra credibilitat”. Apunten que “decisions com aquesta contribueixen a associar-nos a determinats postulats polítics i de partit, quan els principis del CCMA estableixen clarament que la producció de continguts és independent del poder polític”. A més, adverteixen, “esperem que la cobertura de campanya que se li faci sigui la mateixa que amb qualsevol altre candidat”.

Muntatge de Tomàs Molina, Joan Queralt i Francesc Marc Alvaro

Tomàs Molina no és l'únic, ja anteriorment ERC va fitxar tertulians i cares conegudes de TV3 com ara Francesc-Marc Álvaro i Joan Queralt. Això fa que molts associïn TV3 com la nova pedrera del partit i l'arma propagandística al servei de les seves necessitats. Cosa que desprestigia la cadena i va en contra dels seus professionals.

➡️ Política

Més notícies: