Pere Aragonès torna a confondre Govern i partit: la seva 'nova' proposta de referèndum
El president de la Generalitat presentarà aquest dimarts la seva idea per votar sobre la independència, una proposta que explicarà des de la Generalitat tot i ser un acte electoral d'ERC
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, continua disposat a intentar-ho. No acaba de trobar el seu lloc en una campanya electoral polaritzada per Carles Puigdemont i on Salvador Illa és el favorit. Tot i això, el líder d'Esquerra està entossudit a marcar l'agenda política catalana. Després del fracàs de la proposta sobre finançament singular, aquest dimarts arriba el torn d'un referèndum acordat.
No, no estem el 2010, encara que ho sembli. D'una banda, veiem Junts per Catalunya parlar-nos del govern dels millors i Esquerra demanant un pacte fiscal i una consulta. Aquest és el resultat del Procés: tornar a la casella de sortida, gairebé amb els mateixos dirigents i sense haver aconseguit res pel camí.
Pere Aragonès vol un referèndum a l'escocesa
Després de sis mesos de treball, Joan Ridao, responsable de l'Institut d'Estudis per l'Autogovern –organisme que es va inventar Aragonès i pel qual Ridao cobra 120.000 euros–, ha arribat a la conclusió que cal copiar el model escocès. Oh, sorpresa, oi? Aquest mateix dimarts, Pere Aragonès presentarà la idea després de proposar un grup d'acadèmics i el text posterior de Joan Ridao. És cert, costa una mica d'entendre el procediment, més encara per arribar a la conclusió que ERC ja defensava des de l'u d'octubre: una consulta pactada amb l'Estat sobre la independència.
El president de la Generalitat presentarà aquest dimarts les conclusions, aprofitant una vegada més la institució i confonent el país i el partit. Aquesta era precisament una de les crítiques que els republicans feien històricament a Jordi Pujol. Aragonès ja va fer servir el Govern per presentar la seva proposta de finançament i ho tornarà a fer avui per la seva "via escocesa".
La idea que defensarà aquest dimarts és que hi hagi una consulta pactada amb l'Estat, amb una pregunta clara sobre la independència i sense un mínim de participació ni de vots. És a dir, si vota un 35% de la ciutadania i el sí guanya amb el 50,01% dels vots, el resultat seria vàlid. El més curiós és que el grup d'experts que va crear el mateix Pere Aragonès ja el van avisar que la Constitució no empara votacions per segregar part del territori espanyol. La resposta del president va ser fer tirar pilotes fora: després de la consulta, va defensar Aragonès, ja es buscaria l'acord i les formes legals oportunes.
L'acte d'avui és la culminació de l'acord de claredat que va presentar ja fa uns mesos i que no va ser secundat per cap partit. A partir d'aquí, el Govern va designar diversos experts, que van presentar cinc propostes, i Esquerra -ergo, la Generalitat- va escollir la via del referèndum pactat. Ara, ERC aprofita que queden 40 dies per a les eleccions per anunciar les conclusions de Joan Ridao per la porta gran, amb la intenció de recuperar espai públic.
Això no obstant, les altres formacions semblen decidides a no donar cap pista a Pere Aragonès. Les seves propostes són ignorades i menyspreades pels partits catalans, que volen mostrar la incapacitat d'Esquerra de teixir acords des de la Generalitat. De fet, el PP ja denunciava aquest cap de setmana l'ús partidista que fan els republicans del Govern.
Dolors Montserrat, dirigent popular, revelava que la seva formació ha portat Pere Aragonès a la Junta Electoral per unes publicacions d'Acció Climàtica per fer publicitar accions del Govern, cosa il·legal ara que estan convocades les eleccions. "No permetrem el joc brut d'Esquerra utilitzant els recursos pagats per tots els catalans per aconseguir vots", va assegurar Montserrat.
Més notícies: