Incendi en una rotonda per la revolta dels funcionaris de presons

POLÍTICA

Els treballadors de presons apugen el to de les protestes contra la Generalitat

El conflicte ja no és només contra el Govern i els funcionaris assenyalen els sindicats: ‘traïdors’

“Seguim en conflicte. La desescalada són dimissions”, aquesta és la bandera dels funcionaris de presons. Bandera que, per altra banda, han mantingut des de l'inici de les seves mobilitzacions, que van experimentar un salt qualitatiu amb l'assassinat de la seva companya Núria a la presó de Mas d'Enric. A partir d'aquí, s'ha produït una separació progressivament més gran amb el Departament de Justícia i, finalment, també amb els sindicats.

Fonts penitenciàries ja van explicar a E-Notícies que la tensió amb els sindicats – UGT i CCOO sobretot; també CATAC i Intersindical - era màxima. Segons els treballadors, la manifestació d'ahir no va ser més que un simulacre dels sindicats per no molestar massa ERC en campanya. "No han trepitjat un pati de presó en anys", van dir els treballadors sobre certs membres dels sindicats.

Cal tenir present que les mobilitzacions i les accions més visibles dels treballadors han estat al marge dels sindicats. Des d'organitzar rodes de premsa amb els seus propis portaveus fins a organitzar una manifestació a Madrid i passant per assemblees paral·leles, els funcionaris de presons fan la guerra pel seu compte.

“Tots som la Núria”

El que ha fet desbordar el got és la reunió amb “caràcter extraordinari” de la taula sectorial d'ahir. És a dir, que els sindicats s'han reunit amb Justícia per signar l'anomenat “acord de condicions laborals i mesures de seguretat del personal penitenciari”. Davant d'això, els treballadors han esclatat. D'aquí que el seu lema sigui “Continuem en conflicte, la desescalada són dimissions”.

I, efectivament, la desescalada no s'ha produït. Al contrari: els treballadors han pujat la tensió amb nous talls d'accés a Brians 1 i Brians 2 amb cremes de pneumàtics i han assenyalat directament els sindicats. Diverses seus sindicals de la UGT i de Comissions a Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona es van aixecar amb pintades. En elles, missatges molt durs com a “traïdors”, “rates” o “venuts”.

Pintades a la seu de CCOO i UGT

Així mateix, han fet pintades dins dels vestidors per recordar la seva companya Núria, que va ser el punt d'inflexió emocional i professional d'aquestes protestes. “Tots som Núria”, “Unió General de Traïdors”, “Ni oblit ni perdó”, diuen els treballadors.

Muntatge de les pintades a un vestuari d'una presó de Catalunya

De moment, els accessos a les presons ja estan clars després que els bombers sufoquessin les flames. Encara que atesa la tensió cal esperar més accions durant la jornada d'avui, així com durant els pròxims dies.

➡️ Política

Més notícies: