Primer plànol de Jaume Veray

POLÍTICA

Qui és Jaume Veray, el tercer candidat d'una família històrica del PP a Girona

Diversos membres de la família Veray han estat càrrecs electes del PP per la demarcació gironina en els darrers 40 anys

Quan Alejandro Fernández va arribar a la presidència del PP a Catalunya, el partit estava en una època molt convulsa. Després del clímax del 'procés' i l'aplicació de l'article 155, el partit es trobava en mínims històrics, amb només quatre diputats al Parlament. A finals del 2019, amb Enric Millo abandonant la plaça, Fernández va situar a la presidència del partit a Girona Maria Àngels Olmedo, exregidora a Figueres.

Però l'etapa d'Olmedo no va ser res més que un batibull de problemes que van dividir el ja de per si feble PP a Girona. La seva gestió va provocar dimissions sonades a l'executiva i una notable crisi interna que Alejandro Fernández va resoldre usant una carta guanyadora. Va apostar pel cognom Veray, el llinatge que ha sustentat i controlat el Partit Popular a la demarcació durant pràcticament tota la seva història.

Jaume Veray, el candidat del PP a Girona

Jaume Veray Cama es va convertir el maig del 2021 en el president del PP a les comarques gironines. Des de llavors, ha estat l'home fort de la formació a la província i el 2023 va aconseguir recuperar la representació a l'Ajuntament de Girona amb la seva pròpia acta de regidor. Ara, el 2024, ha estat designat candidat al Parlament de Catalunya amb el repte de recuperar per al partit l'escó perdut a Girona el 2017.

Pla mitjà d'Alejandro Fernández parlant en un míting i fent un gest amb la mà esquerra cap endavant

Veray és el primogènit d'una família històrica al PP de la província més septentrional de Catalunya. Nascut el 1968, ha treballat al sector bancari, en una empresa de l'àmbit esportiu i com a comercial, entre altres tasques professionals que consten al seu currículum. Ara bé, part de la seva trajectòria ha estat lligada també al Partit Popular.

El candidat ja va ser regidor a Girona entre 1996 i 1999. Del 1999 al 2007 va ser secretari tècnic i cap de comunicació del partit a la província i del 2007 al 2012 va ser assessor del grup municipal del PP a Girona, amb la seva germana Concepció com a regidora. Entre el 2012 i el 2018 va exercir de cap de Gabinet del subdelegat del Gobierno a Girona, òbviament amb el PP a l'executiu.

Vint-i-dos anys en total en què Veray va ocupar càrrecs del PP, a més de fer en paral·lel activitats privades. Després d'una parada entre el 2018 i el 2023, opta ara a convertir-se en diputat al Parlament de Catalunya, càrrec que ja va ocupar el seu pare, que va obrir la saga dels Veray al capdavant del PP gironí.

Jaume Veray Batlle, el 'patriarca' que va ser el primer rostre públic del PP a Girona

Jaume Veray és el primogènit de Jaume Veray Batlle, que va entrar en política com a primer president d'Aliança Popular a Girona i vicepresident a Catalunya. Ell mateix va confessar en una entrevista quan va deixar la política, el 1990, que havia finançat el partit amb els seus propis diners. Veray tenia relació amb Manuel Fraga o Rodolfo Martín Villa dels temps d'estudiant de pèrit agrari a Madrid.

El 1984, es va convertir en el primer diputat d'Aliança Popular al Parlament per la circumscripció de Girona, càrrec que va ocupar només fins al 1988. Eren temps nefastos, on l'espai que avui ocupa el PP s'havia de treballar l'electorat en una província hostil a la seva corda política. Veray pare, que va morir el 2008, va inculcar l'interès per la política, la ideologia i la fidelitat al seu partit a dos dels seus cinc fills: Jaume i Concepció.

Concepció Veray, la germana del candidat i exdiputada

I és que l'altra 'Veray', Concepció, nascuda el 1976, és la que ha acumulat una trajectòria política més longeva quant a càrrecs públics. Tot i que actualment es troba apartada de la vida política i col·labora en mitjans de comunicació, Veray es va mantenir durant setze anys com a líder del PP a la ciutat de Girona. Entre el 2003 i el 2019, quan no va arribar al 5% mínim de vot, va ser regidora a l'ajuntament de la capital provincial.

A més, Veray va aconseguir un escó com a diputada al Congrés l'any 2011 i es va mantenir a Madrid fins al 2015. Ella mateixa explicava orgullosa en una entrevista a El Punt Avui que des de petita havia viscut en primera persona la pertinença al Partit Popular, per la implicació del pare. “A casa meva, tots hem picat pedra, ensobrant paperetes els diumenges a la tarda o acompanyant el pare quan sortia a fer campanya”, relatava.

Imatge de Jaume Veray amb Alberto Nuñez Feijó

Ara, quaranta anys després que Veray pare aconseguís l'acta de diputat, Jaume Veray assumeix el repte a la circumscripció de Girona. Després de set anys sense representació del PP de la província al Parlament, l'objectiu no és senzill, però els bons auguris per a la formació a les enquestes conviden a un cert optimisme. Després del pas del seu pare per Barcelona i de la seva germana per Madrid, el cognom Veray pot ser nomenat diputat per tercera vegada el proper 12 de maig.

➡️ Política

Més notícies: