Artur Mas amb Carles Puigdemont donant-se la mà amb fotògrafs al seu voltant
POLÍTICA

Carles Puigdemont vol ser el nou Artur Mas

El líder de Junts per Catalunya sembla entestat a copiar l'estratègia de CiU el 2010, quan sota el nom del 'Govern dels millors' va fitxar independents de diversos perfils

Un cop ja hem confirmat que la nova política és una estafa colossal, la moda d'alguns dels nostres dirigents és copiar el que van fer els seus antecessors. Probablement, el nivell actual de la nostra classe política és limitat. Així s'entén que Pedro Sánchez vulgui ser -i rescatar- el nou Zapatero o que Feijóo vulgui també parlar català a la intimitat amb Junts. L'últim a apuntar-se a la moda és Carles Puigdemont, que s'ha inspirat en Artur Mas per confeccionar la candidatura que porta el seu nom.

Una cosa queda clara: la llista es confecciona sota el criteri de Waterloo, sense cap participació dels òrgans del partit i menys encara de les bases. Queden lluny les primàries i la democràcia interna de la qual va fer bandera Junts en la seva fundació. Torna la vella política i el lideratge únic de Carles Puigdemont. Això sí, el dirigent és conscient que necessita buscar fora el que ja no existeix dins del partit: perfils amb tirada política i relacionats amb el sector productiu.

Sembla que Puigdemont ha trobat en el 'Govern dels millors' la inspiració. Si ho recorden, el 2010, Artur Mas va voler superar l'etapa del tripartit amb un executiu que prometia unir l'excel·lència al servei de la política catalana –ja saben que el paper ho aguanta tot–. Mas va reclutar Andreu Mas-Colell, Felip Puig, Ferran Mascarell, Irene Rigau, Boi Ruiz o Francesc Xavier Mena per al seu Govern. La idea no va acabar de funcionar: va esclatar el Procés i les retallades després de la crisi del 2008 van ser tan dures que la proposta de Mas va passar ràpidament a la història.

Primer pla d'Anna Navarro somrient i de fons una llibreria

Ara, Junts per Catalunya copia aquest model amb el fitxatge d'Anna Navarro, un dels grans noms mundials del sector tecnològic. Serà la dos de Carles Puigdemont, que promet incloure-hi altres noms de prestigi i marcar perfil més enllà de la independència, l'únic discurs que articula el de Waterloo. "Un grup d'homes i dones, com Anna Navarro, s'estan comprometent amb el projecte que encapçalo per contribuir, amb el seu talent i la seva experiència, a aixecar el país i tornar-lo a l'avantguarda i el dinamisme que ens ha fet perdre aquests anys de repressió i resignació", afirmava aquest dilluns Puigdemont.

Carles Puigdemont copia Mas per distanciar-se d'Aragonès

La idea de tornar Catalunya al lloc on es mereix, que ara presenta Junts, no és gaire nova: va ser la mateixa que Artur Mas esgrimia tant el 2006 com el 2010. CiU es presentava en aquell moment com a gent seriosa, solvent, que arribava per poder ordre després del segon tripartit a la Generalitat. Si es fixen, és el que ara intenta emular Puigdemont.

Muntatge amb un primer pla d'Artur Mas mirant cap a la dreta i un altre primer pla de Carles Puigdemont amb cara de preocupació mentre es col·loquen bé les ulleres amb la mà dreta. De fons, una imatge difuminada de manifestació amb estelades

Mentre ERC coparà la llista dels actuals dirigents o polítics que han anat canviant de jaqueta, com Joan Ignasi Elena, tot sembla indicar que Junts pretén renovar la seva imatge amb fitxatges com Anna Navarro. "Si volem fer les coses millor, totes i cadascuna, hem de començar perquè el govern del nostre país sigui ambiciós, competent, desacomplexat", afegia aquest dilluns el líder de Junts.

Manca per conèixer el nom dels altres independents que acompanyaran Carles Puigdemont. Cal reconèixer, però, que el fitxatge d'Anna Navarro ha estat vist amb bons ulls al món empresarial català, cansat de ser vist com el dolent de la pel·lícula. A veure si, al final, el principal problema de Junts per Catalunya serà el candidat i la seva obstinació a tornar al 2017.

➡️ Política

Més notícies: