Primer pla de Carles Puigdemont enfadat
POLÍTICA

El Consell de la República de Puigdemont dona el vistiplau a Carles Puigdemont

Puigdemont es vota a si mateix

L'òrgan de govern del Consell de la República avala els acords amb el PSOE. Òrgan de govern que dirigeix Puigdemont. En definitiva, que a l'expresident Puigdemont li sembla bé què ha fet ell mateix.

Les bases van dir que no

Abans de la investidura i durant les negociacions, Puigdemont va sotmetre a votació de les bases del Consell els acords amb el PSOE. Amb una escassa participació del 4%, la majoria absoluta va votar en contra dels acords: el resultat, però, no era vinculant.

Com és ben sabut, els acords van seguir endavant i van desembocar en acord d'investidura de fa uns dies. Per a gran enuig de certs sectors de l'independentisme. Des de l'ANC fins a Clara Ponsatí, els sectors radicals veuen en el que ha passat una volta a l'autonomisme.

I avui mateix, el Consell ha canviat de postura i ha avalat tot allò fet. L'explicació per a aquest canvi és que, aquesta vegada, la llum verda ha vingut de l'òrgan de govern i no de les bases. Amb la qual cosa Puigdemont i la direcció del Consell s'han autovotat.

'Validesa i legitimitat'

Com ha admès Santos Cerdán, la negociació amb Junts ha respost a una lògica de tu, el teu relat, i jo, el meu. De manera que, al marge de l'amnistia i la investidura, tota la resta que preveu l'acord són projectes. Així, per exemple, el PSOE nega legitimitat al que va passar el 2017 i el Consell, en canvi, els atorga 'validesa i legitimitat'.

Així mateix, el Consell –és a dir, Puigdemont, Comín i els seus– diu ara veure elements positius a reincorporar-se al diàleg amb Madrid. Actitud que ERC practicat durant tota la legislatura i que tant Junts, com Puigdemont com el Consell no van parar mai de criticar.

Finalment, no queda clar què serà del Consell si Carles Puigdemont deixa d'estar a “l'exili”. En la mesura que és una institució que respon a aquella circumstància, no se sap quina funció podrà exercir. Toni Comín, mà dreta de l'expresident al Consell de Waterloo, ha parlat d'un "replantejament parcial" ara que l'amnistia ja està en marxa.