Primer pla del polític català Toni Comín
POLÍTICA

Acusen Toni Comín de cometre il·legalitats econòmiques al Consell de la República

Demanen la dimissió de l'executiu de l'òrgan per suposades irregularitats comptables i financeres

Toni Comín, mà dreta de Carles Puigdemont a l'exili, torna a estar a l'ull de l'huracà per suposades irregularitats al Consell de la República. Recordem que Comín dirigeix amb Puigdemont aquesta mena de govern paral·lel sense reconeixement legal ni internacional. L'entitat fa temps que travessa una crisi, ja que les bases acusen la direcció d'haver-se raspallat la democràcia interna per prendre les decisions al seu gust.

Els crítics amb la deriva del Consell van assenyalar directament Toni Comín com a capitost del cop per suprimir l'òrgan legislatiu (Assemblea de Representants) i donar tot el poder a l'executiva (Govern del Consell). A més, van llançar la sospita que Comín utilitzava el Consell de la República per als seus interessos personals. Entre altres, lucrar-se i afavorir familiars i amics amb la contractació dels serveis.

L'exconseller de la Generalitat Toni Comín, intervé durant una roda de premsa el dia en què el Parlament Europeu s'ha manifestat a favor de suspendre la seva immunitat, a Brussel·les (Bèlgica), 9 de març de 2021

Segons publica El Món, els capatassos de Catglobal ASB, l'empresa que presta cobertura legal i econòmica al Consell, acusen Toni Comín d'irregularitats i demanen la dimissió immediata. Parlen de “greuges” relacionats amb el pagament de factures i salaris, canvis de les entitats que gestionen els fons i un autèntic fiasco comptable. A més a més, revelen que la gestió financera sovint no s'ajusta a la legalitat belga.

Dues versions oposades

La versió de l'empresa és que Comín hauria supervisat una gestió plena d'errors, en l'àmbit de la comptabilitat, la fiscalitat i la legalitat. Toni Comín feia d'interlocutor entre aquesta empresa i el govern paral·lel a l'exili. Ara demanen que s'investigui a fons i com més aviat millor aquest cas en què podria estar implicat el recent elegit diputat de Junts al Parlament Europeu.

Però també hi ha veus internes que afirmen que tot això no és més que un embolic administratiu que se n'ha anat de les mans, i fins i tot una vendetta de sectors descontents per la manera de gestionar el Consell.

Fonts oficials del Consell citades pel Món asseguren que els comptes estan nets i que se sotmeten periòdicament a controls per part de la Hisenda belga. Creuen que darrere de les acusacions hi ha “gent que s'ha enfadat” amb la manera de gestionar de Comín. Els responsables de l'executiva del Consell s'han posat a la disposició dels denunciants per revisar la documentació que calgui i aclarir la situació.

Comín, novament assenyalat

Amb l'esclat de la crisi al Consell de la República, l'any passat, ja van acusar Toni Comín de “despeses innecessàries” per “lucrar-se” a costa de l'entitat. També per beneficiar persones properes.

Especialment cridaneres van ser les declaracions de Júlia Taurinyà, exdelegada del Consell a la Catalunya Nord, segons la qual “un dia se sabrà tot”. Va preguntar “quant va costar el míting de Perpinyà, amb quins diners es van pagar, i per què no es va contractar una empresa de la zona”. Al que altres van respondre que l'empresa contractada és propietat de la Betona Comín, germana de Toni Comín, que a més “a l'època de CiU rebia adjudicacions a dit força sospitoses”.

➡️ Política

Més notícies: