Un grup de persones baixa per unes escales a una estació de metro.
POLÍTICA

VÍDEO | El testimoni d'un treballador en un centre de menes alimenta el debat

Un vigilant de seguretat explica a youtube la realitat que no apareix als mitjans de comunicació

La reforma de la llei d'estrangeria impulsada pel govern de Pedro Sánchez ha avivat el debat sobre els menors no acompanyats (menys) i la seguretat a Espanya. La reforma, que ha comptat amb el beneplàcit del PP, inclou el repartiment de menes a les diferents comunitats autònomes. Cosa que ha suscitat moltes crítiques per l'impacte que té l'arribada massiva d'aquests joves a molts barris i ciutats espanyoles.

Més enllà de les opinions basades en preceptes ideològics, hi ha l'opinió dels qui viuen quotidianament la realitat als centres d'estrangers. Un d'aquests treballadors entrevistat a un canal de Youtube ha explicat què passa realment.

"Si els mitjans veiessin què vivim els vigilants de seguretat en un centre d'estrangeria ho canviaria tot". Amb aquesta frase resumeix perfectament la realitat, una realitat que no es veu perquè no apareix als mitjans de comunicació.

Aquest empleat explica que entren a les nou del vespre ia les nou del matí se n'han d'anar: “Estan al carrer tot el dia fins a les nou quan tornen a dormir. Tornen passadíssims, havent comès delictes, amb dos zetes (cotxes de policia) darrere”.

Aquest vigilant té clar que els centres d'estrangers “estan apartats” perquè “el Govern no vol que es vegi, no vol fer aquesta sensació de perillositat”. Adverteix que aquests estrangers són molt perillosos perquè “no tenen res a perdre” i explica que als centres “es maten entre ells”. Segons la seva opinió, els espanyols viuen en una falsa sensació de comoditat, inconscients del moment en què ens trobem.

Menes i inseguretat: un debat incòmode

Arran del repartiment de menes aprovat pel Govern s'han perfilat dues clares línies d'opinió. L'esquerra defensa les bondats de la immigració i titlla d'extrema dreta, cosa que consideren una deshumanització dels menors no acompanyats. A l'altra banda, sectors cada cop més amplis de la societat veuen l'allau de menes com un perill per a la seguretat quan a més no hi ha prou recursos per atendre'ls.

Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà

Si ens fixem a Catalunya, el territori que més ha acollit, és evident que hi ha un impacte en l'arribada massiva d'aquests joves. Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, el 80% dels delictes són comesos per multireincidents estrangers menors. Aquests joves també han protagonitzat recentment incidents com baralles, robatoris i agressions a Lleida, Tortosa, Olot, Vacarisses, Manresa, Terrassa i Girona, per posar-ne només alguns exemples.

La mateixa esquerra entra en contradicció , quan per una banda demana acollir més immigrants i de l'altra rebutja el repartiment perquè diu que no hi ha prou recursos. El debat és a sobre de la taula. Però el vídeo d'aquest vigilant reflecteix una realitat que no apareix als mitjans i que obliga a reflexionar més seriosament sobre un debat incòmode.

➡️ Política

Més notícies: