Primer pla de Carles Puigdemont amb la mà al front i cara de preocupació
POLÍTICA

El Suprem va a per Puigdemont i complica el futur de Pedro Sánchez

L'expresident fugat es burla de la situació

La crisi política oberta a Espanya després del bloqueig electoral d'ahir a la nit pren ara un ritme endimoniat. Hores després de recaure en Junts la governabilitat d'Espanya, el Tribunal Suprem pren una decisió que pot ser crucial. La fiscalia demana al jutge Pablo Llarena que emeti una ordre de cerca i captura contra Puigdemont.

És la reacció lògica de la justícia espanyola després que els tribunals europeus li traguessin la immunitat a l'expresident fugat. Però la decisió té el seu important vessant polític. L'ofensiva del Suprem contra Carles Puigdemont condiciona i de quina manera les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez.

Montaje con un plano medio de Carles Puigdemont con la mano derecha en la frente y Pablo Llarena

El líder de Junts es va mostrar ahir reticent a investir Pedro Sánchez si no accepta un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. Confirma així la posició de bloqueig i confrontació del partit. Aquest nou pas de la fiscalia complica encara més la situació.

Carles Puigdemont riu d'Espanya

Els fiscals del procés sol·liciten "l'emissió d'ordres de detenció internacionals i europees" per a Carles Puigdemont i Toni Comín. El motiu, “la retirada de la immunitat parlamentària pel Tribunal General de la Unió Europea”, i la “situació personal” de Puigdemont i Comín, “fugits de la justícia i en rebel·lia”.

Carles Puigdemont s'ha jactat de la situació ironitzant sobre ella en un tuit en anglès. “Un dia ets decisiu per a la formació de govern a Espanya, i l'endemà Espanya ordena la teva detenció”.

El jutge Pablo Llarena haurà de decidir ara si reactiva l'euroordre i emet la cerca i la captura de l'expresident. Puigdemont s'enfronta a càrrecs per malversació amb penes entre els sis i els dotze anys de presó. No podrien ser jutjats per sedició, perquè precisament el PSOE va suprimir aquest delicte al codi penal.

El PSOE, amb serioses dificultats

El PSOE va salvar ahir a la nit un important match ball, però a mesura que passen les hores la situació es va enrarint. El desafiament de la justícia a Puigdemont i Comín complica les expectatives d'una entesa entre socialistes i Junts. Els juntaires ja han dit que no els tremolarà el pols per forçar unes noves eleccions.

A l'altra banda, els socialistes tampoc no estan disposats a assumir certs costos a canvi del suport de Junts. El PSOE ha enviat un missatge de tranquil·litat aquest matí: “La democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat”.

➡️ Política

Més notícies: