Pla mitjà d'Alberto Núñez Feijóo llançant un petó a l'aire amb la mà, Cuca Gamarra aplaudint i Isabel Díaz Ayuso mirant de reüll Feijóo
POLÍTICA

Isabel Díaz Ayuso entra en escena

La presidenta madrilenya es postula com a relleu de Feijóo

El PP va acariciar ahir amb la punta dels dits la majoria absoluta i l'inici d'un nou cicle polític. Però no ho va aconseguir. Els populars no sumen amb Vox i UPN, i l'única opció que Feijóo sigui president passa ara per un inversemblant acord amb Pedro Sánchez.

El gran assenyalat va ser Alberto Núñez Feijóo, en qui el PP va dipositar la seva confiança per acabar amb el sanchisme i inaugurar un cicle conservador a Espanya. El gallec ha aconseguit augmentar 47 escons i tornar el partit a la primera força política. Però els seus 136 diputats queden lluny del mínim de 150 que marcaven les enquestes.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions generals del 23 de juliol del 2023 per partits i escons obtinguts

Feijóo va començar la campanya molt forta i el cara a cara va consolidar les expectatives per governar còmodament. Però la seva candidatura s'ha desinflant la darrera setmana propiciant així la remuntada in extremis del PSOE. Després d'ahir a la nit, molts ja es comencen a preguntar si era el candidat ideal.

Un nou lideratge

La nit va començar amb eufòria continguda a Gènova, pels primers sondejos que albergaven la majoria absoluta. Però a mesura que avançava el recompte els nervis es van apoderar dels populars. Amb el 100% escrutat, Feijóo es va disposar a sortir al balcó per saludar una militància glaçada.

Imatge d'Isabel Díaz Ayuso picant l'ullet i amb el polze amunt

L'alegria dels perdedors a la seu de Ferraz va contrastar amb la fredor dels guanyadors a Gènova. Feijóo va ser rebut amb tímids aplaudiments i forçats càntics de “oa, oa, oa, Feijóo a la Moncloa”. Conscient de la realitat, Feijóo mateix es va encarregar de rebaixar els ànims.

Això va contrastar amb la rebuda a Ayuso, amb una fervorosa ovació i crits al seu nom. Semblava que la candidata a la presidència fos Ayuso i que acabés d'aconseguir la majoria absoluta. I és que Ayuso, anomenada tard o d'hora a ocupar el lloc de Feijóo, representa ara com ara el veritable lideratge del PP.

Incertesa a Gènova

Hi ha una dada sorprenent i difícil d'explicar. Feijóo va obtenir ahir a la nit 1.442.529 vots a Madrid davant dels 1.599.186 que va aconseguir Isabel Díaz Ayuso a les passades municipals del 28-M. És a dir, en dos mesos, malgrat l'interès que havien despertat aquestes eleccions, el PP ha perdut a Madrid 156.660 vots.

Queda clar doncs que la figura de Feijóo no té ni de lluny la capacitat d'atracció d'Ayuso. Al PP comença a estendre's la idea d'Ayuso com a líder capaç de mobilitzar aquest electorat que falta per desbancar l'esquerra. Ara, el futur de Feijóo queda a costa del que faci el PSOE.

Si Sánchez aconsegueix formar una majoria al Congrés, el més probable és que el PP propiciï la caiguda de Feijóo i l'ascens d'Ayuso. La presidenta madrilenya no només té lideratge sinó també una posició més desacomplexada respecte de Vox. Cosa que molts veuen com l'error del PP en aquesta campanya.

Si Sánchez no aconsegueix acoblar una majoria i hi ha repetició d'eleccions, Feijóo seguirà al seu lloc per intentar-ho una segona vegada. Caldrà veure llavors si ho aconsegueix, o es confirma la seva incapacitat. Tots els camins porten Ayuso, i l'únic dubte és el quan.

➡️ Política

Més notícies: