Muntatge amb Yolanda Díaz i Íñigo Errejón en un pla mitjà curt i una imatge del Congrés dels Diputats de fons
POLÍTICA

Sumar posa Palestina com a condició per investir Pedro Sánchez

Nova exigència al PSOE, ara amb Palestina

Pedro Sánchez no guanya per a exigències. Després de l'amnistia, parlar del referèndum, Rodalies, noves competències per al País Basc i allò que demani el BNG, ara arriba Palestina. Sumar, soci del PSOE, exigeix reconèixer l'Estat palestí com a condició per votar la investidura del president en funcions. Així estan les coses: el nou Gobierno d'Espanya depèn de Palestina.

A falta de propostes per al dia a dia dels ciutadans, la formació de Yolanda Díaz ha trobat en Palestina i Israel la manera de marcar perfil polític. O això creuen. El portaveu de la formació i eurodiputat, Ernest Urtasun, ha explicat que el seu partit ha registrat una Proposició No de Llei en aquest sentit. "Espanya pot, com a país, reconèixer l'Estat palestí sense esperar la Unió Europea, i ho ha de fer ja", assegurava Urtasun.

Tot fa pensar que aquesta PNL no prosperarà perquè sembla difícil que el PSOE voti a favor. El text exigeix a la Unió Europea suspendre l'acord comercial amb Israel i revisar els fons que rep des de Brussel·les. Però no només això, demana als 27 estats membres que no venguin armes a Isreal i ataca la presidenta de la comissió: “La resposta de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, resulta enormement preocupant i irresponsable, i contradiu els valors fundacionals del projecte europeu”.

La proposició, que es debatrà a la comissió d'exteriors, reclama al Gobierno "exigir el compliment de les resolucions de les Nacions Unides" i reconèixer l'Estat palestí.

Palestina, a l'acord de Govern

"Ja hem traslladat, ho fem alguns dies, al PSOE que això figuri d'una manera clara i inequívoca en el proper acord de Gobierno", deia aquest dilluns Ernest Urtasun. Aquesta voluntat de Sumar no serà senzilla d'encaixar per al PSOE, que és qui fixa la política exterior de l'executiu i ho fa alineat amb la Unió Europea i no amb una mirada com la de Podem o Sumar.

Seria curiós, realment, que fos Palestina l'escull principal entre dues formacions espanyoles per formar govern. Sumar posa aquesta exigència ara a sobre de la taula per marcar perfil i no semblar el gosset del PSOE. Costa de creure que sigui una línia vermella en les negociacions. De moment, el PSOE guarda silenci.

➡️ Política

Més notícies: