Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà
POLÍTICA

Situació insostenible a les Canàries per l'arribada massiva d'immigrants

El president canari admet que “els recursos no donen” mentre el CNI preveu que vindran 10.000 il·legals més

La situació a les Canàries respecte a l'arribada massiva d'immigrants és insostenible: molts ja l'anomenen la Lampedusa espanyola. En els darrers mesos ha augmentat el nombre d'il·legals que han arribat a les costes canàries. Però el pitjor és que es preveu que encara n'arribin 10.000 més fins a finals d'any. Mentrestant, el govern local admet que “els recursos no donen”.

Així de clar es va mostrar Fernando Clavijo, president de les Canàries, en una entrevista al diari ABC. El dirigent canari alerta que "estem rebent 500 immigrants diaris" i reconeix que ja manquen recursos per poder assimilar aquesta arribada massiva d'immigrants. “És una situació anòmala i cal donar-hi resposta” denuncia. Clavijo exigeix al govern que es posi les piles: exigeix més recursos, més repartiment de menys entre les comunitats autònomes i un interlocutor únic per part de l'executiu de Sánchez.

Uns guàrdies civils, des del port de Hierro (Canàries) arrosseguen amb una corda una pastera plena d'immigrants subsaharians

En la mateixa direcció hi van les crítiques del sindicat policial Jupol. Denuncien que “diàriament” estan arribant “barques amb més de 200 immigrants”, però que només “hi ha set agents de Policia Nacional desplaçats”. Des de Jupol assenyalen que la policia a la zona està “completament desbordada i en estat de saturació”. I a més alerten que "difícilment podran suportar l'arribada massiva" de més immigrants, de la qual el CNI tindria constància.

S'espera que vinguin a les Canàries milers d'immigrants més els propers mesos

El mateix sindicat assegura que les previsions del Centre Nacional d'Intel·ligència no són gens esperançadores. Jupol afirmava fa uns dies que hi ha informes del CNI que auguren l'arribada de més de 10.000 immigrants a les costes canàries fins a finals d'any. Aquest any ja han arribat uns 15.000 il·legals, un 20% dels que van arribar en el mateix període del 2022 i la xifra es dispararia en els últims mesos d'enguany.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid, el 6 de juliol del 2023, a Madrid

La Creu Roja admet que també està al límit

La situació és tan complicada que fins i tot la Creu Roja n'ha alertat les autoritats. Des d'aquest organisme admeten que els recursos humans de què disposa l'ONG no donen més de si. Fins ara, s'encarregaven de moure efectius d'una illa a una altra de les Canàries, però ara ja estan buscant alternatives. I el que fan és enviar gent de tots els racons de la península a les illes per atendre els immigrants que estan arribant en massa a l'arxipèlag.

➡️ Política

Més notícies: